Facebook biedt excuus aan voor automatische gezichtsherkenning

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg eind mei bij de G8-top in het Franse Deauville. Foto AP / Alexander Zemlianichenko

Facebook heeft zijn excuses aangeboden voor het standaard ingeschakeld staan van een gezichtsherkenningstechnologie voor foto’s. De profielensite kwam daar vanochtend door in opspraak.

De beruchte techniek heet Tag Suggestions en scant alle foto’s die op Facebook zijn geplaatst. Dankzij de techniek krijgt de gebruiker standaard foto’s in beeld waarop zijn vrienden te zien zijn. Facebook stelt nu dat het zijn gebruikers eerder op de hoogte moeten stellen van de recente wereldwijde introductie van de techniek, die al sinds december vorig jaar in de VS te gebruiken is.

Hoewel er al wel een mogelijkheid bestond om de functie Tag Suggestions uit te schakelen, beklaagden veel Facebook-gebruikers zich erover dat zij niet van tevoren door de profielensite zijn geïnformeerd. Volgens Facebook is de techniek ontworpen om het proces van foto’s taggen te versnellen.

De discussie over Tag Suggestions kwam gisteren op gang toen Graham Cluley van beveiligingsfirma Sophos Facebook op zijn blog van het verspreiden van persoonlijke informatie van gebruikers beschuldigde. “Veel mensen voelen zich uiterst oncomfortabel dat een site als Facebook weet hoe ze eruit zien en die informatie zonder hun toestemming gebruiken.”