Ex-minister De Geus leidt commissie over CDA-koers

Oud-minister Aart Jan de Geus wordt voorzitter van de commissie die de koers van het CDA voor de komende vijftien jaar moet gaan bepalen. Jack de Vries, voormalig staatssecretaris, is een van de leden van de commissie. Dat hebben bronnen binnen het CDA tegenover deze krant bevestigd. Oud-minister Ab Klink is gevraagd, maar die besloot vanochtend om nee te zeggen. Zowel hoogleraar en partij-ideoloog Lans Bovenberg als beleidsmedewerker van VNO-NCW Guusje Dolsma neemt wel zitting in de commissie.

Het CDA had de namen morgen bekend willen maken. Het instellen van de commissie, het zogeheten Strategisch Beraad, is de eerste publieke daad van de onlangs gekozen partijvoorzitter Ruth Peetoom, aangesteld om het CDA na vier verloren verkiezingen op rij een nieuw gezicht te geven. De commissie krijgt twintig leden. Voor het einde van het jaar moeten zij een nieuwe koers voorstellen. Twee andere leden zijn Jeroen van Velzen (22), tot afgelopen weekend voorzitter van het CDJA, en Thea Koster (32), wethouder in Leeuwarden.

De Geus was minister van Sociale Zaken in de kabinetten-Balkenende I, II en III. In 2007 werd hij plaatsvervangend secretaris-generaal bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Zijn mandaat loopt per september af, daarna wil hij zijn CDA-werk beginnen. Het Strategisch Beraad is historisch gezien een belangrijk orgaan voor de partij. Na de slecht verlopen verkiezingen van 1994 werd een jaar later ook al een dergelijke commissie ingesteld, toen onder leiding van oud-minister en oud-eurocommissaris Frans Andriessen. De toen nog relatief onbekende Jan Peter Balkenende en Piet Hein Donner maakten deel uit van die commissie, evenals oud-premier Ruud Lubbers. En Ab Klink.

Hij vindt het nieuwe beraad „een goed initiatief, en dat is geen peptalk” maar „het is geen garantie voor succes. De vorige keer vertaalde het zich niet in verkiezingswinst”. Klink zegt zich nu liever op zijn werk buiten de politiek te richten.

CDA moet boze en betrokken burgers verbinden: pagina 18-19