EHEC-bacterie gevonden op komkommer in Duitsland

Geiten in het Spaanse Malaga verorberen komkommers die door de commotie over de EHEC-bacterie niet kunnen worden verkocht. Foto AFP / Jose Guerrero

De EHEC-bacterie is opnieuw in verband gebracht met de komkommer. In de Duitse plaats Maagdenburg is de bacterie gevonden op een stukje komkommer in de afvalbak van een gezin dat ziek is geworden.

Het Duitse opinieblad Der Spiegel meldt dat het onduidelijk is hoe de bacterie op de groente terecht is gekomen. Omdat het gestorte afval twee weken in de afvalbak heeft gezeten kunnen er ook geen harde conclusies worden getrokken over wanneer de ziekteverwekker op de komkommer is beland.

Het stukje komkommer is volgens de familie op 19 mei in hun afvalbak in Maagdenburg (kaart) gegooid. Op 30 mei is de EHEC-bacterie er vervolgens op aangetroffen.

EU verhoogt vergoeding voor getroffenen naar 210 miljoen

De EU maakte einde van de middag bekend de steungelden voor getroffen boeren en tuinbouwwerkers te zullen verhogen naar 210 miljoen euro. Grote en dus zwaargetroffen producenten als Spanje, Italië en Frankrijk hadden daartoe opgeroepen.

Vanochtend zei de Duitse minister van Volksgezondheid dat het aantal met de EHEC-bacterie besmette mensen ‘significant’ afneemt. Tot dusver zijn 24 mensen, op één na allemaal in Duitsland, bezweken aan de gevolgen van het HUS-syndroom dat veroorzaakt wordt door de bacterie.

    • Pim van den Dool