Een kind op de crèche gaat meer kosten

Protest van de FNV tegen de bezuinigingen in de kinderopvang in mei dit jaar voorafgaand aan de commissievergadering in de Tweede Kamer. Rechtsachter het meisje staat minister Kamp (Sociale Zaken, VVD). Foto WFA PROTEST TEGEN BEZUINIGINGEN KINDEROPVANG:DEN HAAG:18MEI2011- Uit protest tegen de bezuinigingen op de kinderopvang deelde de FNV vandaag appels uit aan kamerleden en minister van Sociale Zaken Henk Kamp. Ouders, een tiental kinderen en medewerkers van de kinderopvang lieten hiermede hun ongenoegen blijken bij binnenkomst en voorafgaand aan de commissievergadering in de Tweede Kamer. Foto: Frank van Rossum. FRANK VAN ROSSUM

Minder overheid, burgers meer zelf laten betalen, meer eenvoud in regelgeving en werk aantrekkelijker maken voor lage inkomens. Dat is de achterliggende gedachte van de bezuinigingen die minister Kamp (Sociale Zaken, VVD) wil doorvoeren in de bestaande ‘kindregelingen’. Het kabinet beperkt de kinderopvangtoeslag, de vergoeding die ouders krijgen voor de kosten van kinderopvang, en het schrapt drie fiscale regelingen die ouders met kinderen ondersteunen. Kamp vindt de regelingen om ouders te ondersteunen nu te ingewikkeld. Er bestaan nu liefst twaalf kindregelingen: van kinderbijslag tot het kindgebonden budget, en van de aftrek levensonderhoud kinderen tot de alleenstaande-ouderkorting. Hier een overzicht van de bezuinigingen en vooral: wat ouders daarvan gaan merken.

    • Antoinette Reerink
    • Frederiek Weeda