Ecclestone: natuurlijk gaat de Grand Prix in Bahrein niet door

Jenson Button in zijn McLaren op het Sakhir Circuit in Bahrein, gelegen in de woestijn. Foto Reuters / Yannis Behrakis

Formule 1-baas Bernie Ecclestone zegt dat de aangekondigde terugkeer van de Grand Prix in Bahrein op de racekalender van 2011 is afgewezen. “Hopelijk zal daar vrede en rust heersen zodat we in de toekomst kunnen terugkeren, maar natuurlijk gaat het [dit jaar] niet door”, verklaarde hij tegenover de BBC.

11 van de 12 teams stemden tegen

“De racekalender kan niet worden herschikt zonder instemming van deelnemers, dat zijn de feiten.” Elf van de twaalf Formule 1-teams stemden onverbiddelijk tegen het rijden in Bahrein, waar in maart eigenlijk de seizoensopener verreden zou worden. Deze werd in februari afgeblazen vanwege de onrust in het land.

De internationale autosportbond FIA verklaarde vrijdag dat de Grand Prix van Bahrein in oktober zou worden ingehaald. Dit stuitte direct op kritiek van enkele coureurs, teams en fans. De Grand Prix van India zou worden verschoven naar december omdat Bahrein werd ingevoegd. Hierdoor zou de winterstop korter worden en moesten fans reeds geboekte vliegtickets proberen om te boeken. Maar dat de sport als politiek middel zou worden ingezet in Bahrein werd vooral slecht ontvangen.

Bahrein grootaandeelhouder McLaren, maar Britse renstal zei ‘nee’

De teams, verenigd in de FOTA, willen dat de race in India wordt teruggezet naar de oorspronkelijke datum van 30 oktober. Hierdoor eindigt het seizoen zoals eerder overeengekomen op 27 november in Brazilië. De FOTA is er evenmin op uit dan op 11 december in Bahrein te racen; de datum waarop de FIA vrijdag de Indiase Grand Prix plaatste. In de brief die de teams stuurden aan de FIA zeiden ze niets over ethische of morele bezwaren. Opvallend is dat McLaren ook tegen de race stemde aangezien de overheid van Bahrein een groot aandeel in die renstral heeft.

De regering van Bahrein wilde de race graag terug om de buitenwereld te kunnen tonen dat er weinig aan de hand is in het land en dat de onrust slechts van beperkte schaal en duur was. De FIA beweerde uit een rapport te hebben geconcludeerd dat het “veilig” is in de oliestaat en dat de race in oktober zou worden verreden als de situatie dan inderdaad zo bleek te zijn.

http://youtu.be/Lw8TFHLZXfw

    • Jules Seegers