Duitsland: aantal nieuwe EHEC-besmettingen neemt af

This handout image made available by the "Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung (HZI)" on May 26, 2011 shows the E. coli (EHEC) bacteria. Germany has warned consumers to be especially careful when eating tomatoes, lettuce, and cucumbers which are believed to be responsible for an outbreak of food poisoning that has left three dead. AFP PHOTO HO / Manfred Rohde Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung (HZI)" RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / RKI - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
This handout image made available by the "Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung (HZI)" on May 26, 2011 shows the E. coli (EHEC) bacteria. Germany has warned consumers to be especially careful when eating tomatoes, lettuce, and cucumbers which are believed to be responsible for an outbreak of food poisoning that has left three dead. AFP PHOTO HO / Manfred Rohde Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung (HZI)" RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / RKI - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Microscopisch beeld van de EHEC-bacterie. Foto AFP/Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung

De mate waarin de dodelijke EHEC-bacterie mensen besmet neemt “significant” af. Dat heeft de Duitse minister van Volksgezondheid zojuist gezegd.

“Er zullen nieuwe gevallen blijven ontstaan en we moeten helaas nog meer doden verwachten, maar het aantal nieuwe infecties neemt significant af”, zei minister Daniel Bahr in een interview met de tv-zender ARD. “Ik kan niet zeggen dat alles nu in orde is, maar analyse van de meest recente gegevens geeft reden tot hoop.” Hij zei dat de bron van de bacterie mogelijk nooit gevonden zal worden.

Tot dusver zijn 24 mensen, op één na allemaal in Duitsland, bezweken aan de gevolgen van het HUS-syndroom dat veroorzaakt wordt door de bacterie.HUS, onder andere gekenmerkt door nierfalen, staat voor Hemolytisch Uremisch Syndroom, het gevaarlijkste gevolg van besmetting met de EHEC-bacterie.

Ruim 2.000 mensen zijn besmet geraakt, van wie zeker honderd niet-Duitsers. Ziekenhuizen in Noord-Duitsland komen in grote problemen door de enorme toestroom van mensen die ziek zijn geworden door de EHEC-bacterie. Met name in Hamburg en Bremen is de situatie nijpend.