Doden door modderstroom na dagen van regenval Haïti

Twee kinderen nabij Port-au-Prince werden in hun slaap verrast door een modderstroom. Ze zijn door buren geïdentificeerd door een stuk papier met hun namen bij ze neer te leggen. Foto AP / Ramon Espinosa

Zeker 23 mensen zijn door modderstromen en overstromingen in Haïti om het leven gekomen. Het toch al geteisterde land wordt reeds dagen achtereen geplaagd door regenval. In elk geval zes mensen worden vermist. Het land kent inmiddels al een week lang regen en stormen.

Veel huizen zijn onder water gelopen. Tienduizenden Haïtianen wonen bovendien nog altijd in tentenkampen sinds de aardbeving van vorig jaar januari. Hulporganisaties hebben gewaarschuwd dat de uitbraak van cholera, die in het land sinds oktober al aan 5.300 mensen het leven heeft gekost, kan verhevigen door het regenachtig weer.

De nieuwe Haïtiaanse president Michael Martelly riep de bevolking op televisie op de kalmte te bewaren. Ook andere Caribische landen hebben te maken met overstromingen. In de Dominicaanse Republiek kwamen twee mensen om het leven, 25 huizen werden verwoest en 8.400 mensen moesten worden geëvacueerd. In Jamaica werd één persoon gedood.

    • Jules Seegers