Delvaux weg bij Le Soir, Santoro vertrekt bij Rai 2

Béatrice Delvaux stapt na tien jaar op als hoofdredacteur van de Belgische krant Le Soir. Niet wegens dalende verkoopcijfers (van 112.000 naar 80.000) maar na ruzie met haar redactie.

De traditie van collectief bestuur van de redactie botste met Delvaux’ dirigistische stijl. Ook waren redacteuren ongelukkig met haar meer populistische koers. Chef opinie Olivier Bouton zei in De Standaard: „Zij heeft jaren gewerkt aan de omvorming van een institutionele en wat saaie krant naar een bredere en modernere kwaliteitskrant, in de lijn van wat Peter Vandermeersch bij De Standaard heeft gedaan.”

Aanleiding voor haar vertrek was een conflict over het aantal pagina’s dat de krant besteedde aan de vrijlating van de vrouw van kindermoordenaar Marc Dutroux, en de vraag of ouders van slachtoffers moesten worden gebeld.

Bij de Italiaanse publieke omroep RAI vertrekt presentator Michele Santoro van talkshow Annozero na een langlopend conflict met premier Berlusconi, die hem in 2002 beschuldigde van „misdadig gebruik van de publieke zender”.

Eerder had RAI ook al geprobeerd om de kritische Santoro weg te krijgen. Met een gouden handdruk van 2,3 miljoen euro vertrekt hij nu waarschijnlijk naar commerciële zender La7. Het vertrek wordt gezien als een zoveelste bewijs van Berlusconi’s ijzeren greep op de media en zijn ongeduld met kritische journalisten.