Deadlineloos

Ik vind het jammer dat de stage van mijn studenten is afgelopen. Het waren harde werkers, gemotiveerd, maar niet té, intelligent, zonder te overdrijven. Zes weken lang stonden ze vanaf 9 uur in het laboratorium opstellingen te bouwen, spullen te steriliseren, samples te nemen. Er moest veel worden afgewassen en ze deden het zonder morren.

Nu hoeven ze alleen nog maar te schrijven. Introductie, resultaten, discussie, conclusie. Het is bijna onvermijdelijk dat de efficiëntie nu keldert. Typisch. Geen deadline, geen doel. De mastervakken worden moeiteloos één voor één ingekopt maar de scriptie is de grote eindbaas want deadlineloos. De doelgerichtheid zakt als vanzelf in je schoenen.

Ik herinner het me nog heel goed. Het onderzoek zelf gaat wel, maar de schrijverij is één groot tranendal. Wekenlang bestudeer je bijzaken, pruts je wat met plaatjes, probeer je het internet uit te lezen over een detail. Tot er op magische wijze ineens een afstudeerdatum aan de horizon verschijnt. En er nog drie uur over is om conclusies te trekken over wat je nou eigenlijk hebt laten zien met je onderzoek. Zeg maar, het relevantere deel van het verhaal.

Het ergste is dat het niet over lijkt te gaan. Je leert het niet. Je promotieonderzoek is alleen maar erger. De meesten pipetteren hun proefschrift in het laatste half jaar bij elkaar, omdat daarna het geld op is, de WW dreigt. Soms wordt er beweerd dat dat komt omdat je tijd nodig hebt om genoeg inzichten te krijgen. Dat je ook hele nuttige dingen leert in je minder efficiënte jaren. Je eerst moet groeien als wetenschapper, als mens. Ik geloof daar allemaal niets van. In Engeland hebben de promovendi gemiddeld een jaar eerder genoeg inzichten om hun proefschrift te schrijven. Het promotietraject duurt daar ook een jaar korter. Dat is net iets té toevallig. Tragische conclusie: de meeste promoties zijn 1 à 2 jaar tijdverspilling. Pure vernietiging van intellectueel kapitaal.

Het zijn goede jongens, mijn studenten. Ik wens ze dit niet toe. Als de studie ze niet van een degelijke deadline voorziet, doe ik het wel. Punt aftrek voor elke dag dat het eindverslag te laat is. Dan maar kinderachtig, dan maar schools. Ik zou het een grote opluchting vinden.

Rosanne Hertzberger

    • Rosanne Hertzberger