De Jager wil extra geld Grieken

Griekenland kan zich waarschijnlijk in 2012 niet zelfstandig financieren. Dus is een nieuwe lening nodig, zegt minister De Jager (Financiën, CDA).

Griekenland heeft hoe dan ook een nieuwe lening nodig. Dat schreef minister De Jager (Financiën, CDA) gisteren in een brief aan de Kamer over de resultaten van de missie van het IMF, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (de trojka) naar Athene.

Volgens De Jager concludeerde de trojka dat „het uitermate twijfelachtig is of Griekenland zich in de loop van 2012 zelfstandig zou kunnen financieren”, zoals de bedoeling is. Daardoor ontstaat een gat dat snel gedicht moet worden, schrijft hij. Het IMF mag volgens eigen regels een land niet steunen als er een gat in de begroting ontstaat. Hoeveel extra geld Griekenland nodig heeft en wie dat gaat betalen is volgens De Jager onduidelijk. Schattingen lopen uiteen van 50 tot 100 miljard euro.

De trojka eist ook extra bezuinigingen en hervormingen die minstens 6,4 miljard euro moeten opleveren. De Griekse premier Papan-dreou bekijkt of hij hierover een referendum kan houden om zo leden van zijn partij PASOK tegemoet te komen. Zij verzetten zich tegen de bezuinigingen. Papandreou worstelt om voldoende politieke steun te krijgen. Zijn regering heeft een weliswaar een meerderheid maar de oppositie weigert de bezuinigingen mede te onderschrijven. De Commissie wil dat de belangrijkste oppositiepartijen de afspraken steunen ongeacht de uitkomst van parlementsverkiezingen in 2013.(NRC)