De Geus leidt CDA's denktank

Het strategisch beraad van het CDA moet de langetermijnkoers van de partij gaan uitzetten.

Oud-minister Aart Jan de Geus wordt voorzitter van het strategisch beraad van het CDA, de commissie die de koers van de partij voor de komende vijftien jaar moet gaan bepalen. Dat bevestigen bronnen tegen deze krant. De Geus was minister van Sociale Zaken tijdens de kabinetten-Balkenende I, II en III. Nu is hij plaatsvervangend secretaris-generaal bij de OESO, waar hij per september zijn functie zal neerleggen.

Oud-staatssecretaris Jack de Vries gaat ook deel uitmaken van de commissie. Evenals Thea Koster, een jonge CDA-wethouder uit Leeuwarden. Ook oud-CDJA-voorzitter Jeroen van Velzen wordt lid. Daarnaast is oud-minister Ab Klink benaderd, hij denkt nog na.

Het is de eerste publieke daad van de nieuwe partijvoorzitter Ruth Peetoom om het CDA na vier desastreus verlopen verkiezingen een nieuw gezicht te geven. De namen van de commissieleden waren een goed bewaard geheim, dat de partij pas aanstaande donderdag bekend had willen maken.

    • Freek Staps