Dans tot 't ochtendgloren

Pleidooi – vorige week – voor de wederopstanding van het souper kon rekenen op behoorlijk wat bijval. Al waren er natuurlijk ook mensen die me wijs probeerden te maken dat souperen slecht voor je is; „Laat op de avond eten”, zei iemand me, „is niet goed voor je spijsvertering en je wordt er dik van.” Welnu; het is misschien geen best idee om elke avond pas om elf uur aan te schuiven, maar zo nu en dan een feestje kan toch geen kwaad, lijkt me. Bovendien: wie zich op een uitgaansavond naar het centrum van een grote stad waagt en langs de fastfoodketens wandelt moet concluderen dat een overgroot deel van de Nederlandse bevolking tegenwoordig soupeert op plofkip met een patatje oorlog. Dan is een in limoen en gember gemarineerd visje en een stukje taart toch een gezondere optie, meen ik.

Vandaag zoals beloofd een dessert. Natuurlijk dacht ik eerst aan iets licht, luchtig en pavlova-achtigs. Ook de trifle passeerde de revue, omdat ik soupers zeer associeer met Engelse landhuizen waarin dames in hooggetailleerde jurken zitten te koukleumen rond de late-avonddis. Britse kostuumdrama’s (koets-in, koets-uit films zoals mijn echtgenoot ze altijd noemt) zijn altijd zeer aan mij besteed. Deze vijgentaart, waarin de in sinaasappel tijm en port verwarmde vruchten gecombineerd worden ik met een dun laagje amandel-yoghurtcake leek me ook heel geschikt voor de gelegenheid. Geen vederlicht hapje misschien, maar het is nog lang geen bedtijd, dus wat kan dat schelen.

125 gram boter

125 gram kristalsuiker

50 gram geschaafde amandelen

125 gram yoghurt

2 eieren

125 gram zelfrijzend bakmeel

9 vijgen

1 perssinaasappel

1 takjes tijm

rode port

suiker

2/3 eetlepels mascarpone

125 ml slagroom

Rooster de amandelen in een droge koekenpan, doe ze in een kommetje en knijp ze een beetje fijn. Klop de boter met de suiker romig. Voeg een voor een de eieren toe, klop dan de yoghurt en de amandelen erdoorheen en schep ten slotte het gezeefde bakmeel en een snufje zout door het beslag. Doe dit in een ingevette springvorm (26 cm) en zet de cake in een voorverwarmde oven (170 graden). Snij de vijgen door en leg ze tegen elkaar aan, met de snijkant naar boven in een ovenschaal. Knijp de sinaasappel erboven uit, giet er drie eetlepels rode port over, plus twee eetlepels suiker. Doe ook de blaadjes van de tijm erbij en zet de vijgen naast de cake in de oven. Beide zijn na ongeveer 30 minuten klaar.

Laat de cake afkoelen, draai ’m om, drapeer de vijgen erop en giet de siroop uit de ovenschaal erover, mocht u deze te dun vinden, dan kunt u ’m eventueel nog wat laten inkoken – met een extra schepje suiker erdoor – in een steelpannetje. Klop de slagroom met wat (poeder)suiker en roer de mascarpone erdoor. Serveer de taart met de room en dans tot het ochtendgloren.

Roos Ouwehand

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert / Elsje Jorritsma.

    • Roos Ouwehand