'Burgers op de vlucht uit angst voor Syrische leger'

Jisr al-Shughour maakt zich op voor represailles, na een bloedbad onder Syrische ordebewakers daar.

De Syrische staatstelevisie maakte eergisteren bekend dat „gewapende bendes” in het in het noorden van Syrië gelegen Jisr al-Shughour verantwoordelijk zijn voor de dood van 120 politieagenten. Naar verluidt zijn tanks en helikopters op weg om het verzet te breken.

Maar mensenrechtenorganisaties en bewoners van de stad beweren dat het bloedbad het gevolg was van een muiterij onder lokale ordebewakers. Zij zouden zijn doodgeschoten, nadat ze weigerden op betogers te schieten. Volgens waarnemers duiden de gebeurtenissen in Jisr al-Shughour op barsten in de controle die president Assad tot nu toe over zijn land uitoefende.

Bewoners van de stad zouden massaal in de richting van de Turkse grens zijn gevlucht, uit angst voor represailles. De spanningen in Jisr al-Shughour zouden vorige week zijn opgelopen nadat scherpschutters herhaaldelijk gericht hadden geschoten op vreedzame betogers, ook tijdens begrafenissen van gedode demonstranten. Daarbij vielen dertig doden. Tientallen militairen zouden toen uit woede aan het muiten zijn geslagen.

Frankrijk noemde het gisteren „ondenkbaar” dat de Verenigde Naties (VN) niet reageren op de situatie in Syrië. De Fransen werken aan een VN-resolutie waarin het geweld in Syrië wordt veroordeeld. (BBC, AP)