VN-resolutie tegen Syrië in aantocht, mogelijk veto Rusland en China

De Syrische president Al-Assad met de Syrische ambassadeur in Frankrijk, Lamia Shakkhour. Foto AFP / Ammar Abd Rabbo

Groot-Brittannië en Frankrijk dienen vandaag nog een resolutie in bij de VN-Veiligheidsraad die het Syrische optreden tegen demonstranten veroordeelt. Dat zei de Britse premier Cameron vanmiddag in het Britse parlement.

Cameron kondigde aan dat de resolutie de ‘repressie’ door het Syrische regime zal veroordelen en om het afleggen van verantwoordelijkheid en toegang voor humanitaire organisaties zal vragen. “Als iemand tegen de resolutie stemt of hem probeert te vetoën, is dat voor rekening van hun eigen geweten”, aldus Cameron.

Het indienen van de resolutie is volgens onze diplomatiek redacteur Juurd Eijsvoogel vooral een gebaar van de Britse en Franse regering naar hun eigen achterban:

“De Franse minister van Buitenlandse Zaken Juppé heeft gezegd dat het ondenkbaar is dat de VN niets doen. Ze willen een punt maken naar de buitenwereld om te laten zien waar ze staan, hoewel aanname van de resolutie niet veel aan de situatie in Syrië zal veranderen.”

Of de resolutie wordt aangenomen is nog maar zeer de vraag, zegt Eijsvoogel, omdat Rusland en China mogelijk hun veto zullen uitspreken:

“De Russen hebben goede banden met Syrië en verkopen het regime onder andere wapens. Ook China heeft toenemende economische banden met Syrië.”