Bonden: er is geen pensioenakkoord

Vakcentrale FNV ontkent met klem dat er een akkoord is over de toekomst van het pensioenstelsel. Voorzitter Agnes Jongerius beschuldigt minster Henk Kamp (Sociale zaken) van het doordrukken van een akkoord. Een publicatie in de Volkskrant over een principeakkoord noemt ze onzin. „Hier gaan cijfers over tafel die ik helemaal niet ken. Als Kamp denkt zo druk op mij te kunnen uitoefenen, dan kent hij mij nog niet.”

Volgens Jongerius zijn de vakbonden, werkgeversorganisaties en het kabinet nog volop in gesprek over een aantal ‘cruciale punten’. Werkgeversorganisatie VNO-NCW is ‘optimistisch’ over de lopende onderhandelingen, maar een woordvoerder erkent dat er over „enkele punten” nog onenigheid bestaat. Belangrijkste twistpunt is de mate waarin werknemers risico lopen als de pensioenfondsen in de toekomst weer in financiële nood raken.

In de onderhandelingen wordt nu gesproken over een flexibele oplossing waarbij het risico wordt gespreid over werknemers én werkgevers. Welk aandeel de werkgevers nemen, zou onderdeel moeten worden van cao-onderhandelingen. De vakbonden vinden deze constructie „te vrijblijvend”. „Wij willen dat dit onderdeel veel harder en preciezer in het pensioenakkoord wordt vastgelegd”, aldus een ingewijde. Zolang dat niet gebeurt, is er geen akkoord, volgens de vakbonden.

Bronnen rond het pensioenoverleg verwachten dat er vrijdagochtend al een akkoord ondertekend zou kunnen worden. Maar volgens een woordvoerder van vakcentrale CNV „slaat dat helemaal nergens op”.

Eindspel rond Pensioenakkoord

pagina 29