Bleker akkoord met Rusland over export groente

Dutch Agriculture State Secretary Hans Bleker speaks with journalists in Moscow on June 8, 2011. Bleker had a meeting with Russian Agricultural Minister Elena Skrynnik to discuss a Russian ban on Dutch vegetables after a deadly bacterial outbreak. Russia, which has banned all EU vegetable exports amid the killer E. coli outbreak, said in Brussels on June 7 the best it could offer was to relax restrictions state-by-state upon production of individual safety guarantees. AFP PHOTO / NATALIA KOLESNIKOVA Staatssecretaris Henk Bleker sprak vandaag in Moskou met de Russische minister van Landbouw Elena Skrynnik over het importverbod. Foto AFP / Natalia Kolesnikova

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) heeft een overeenkomst gesloten met Rusland om een einde te maken aan het importverbod voor groente en fruit.

Naar alle waarschijnlijkheid kunnen telers vanaf volgende week hun producten weer naar Rusland vervoeren, meldt een woordvoerder van de staatssecretaris aan Novum.

Nederlandse en Russische deskundigen gaan samen alle groenten die naar Rusland geëxporteerd worden testen op de EHEC-bacterie. Zo moet gegarandeerd worden dat er niets mis is met de Nederlandse producten.

‘Export aan Rusland goed voor tweehonderd miljoen’

Nederland exporteert jaarlijks voor tweehonderd miljoen euro aan groente en fruit naar Rusland. Door het importverbod dat Rusland vorige week instelde verliezen telers in deze drukke periode wekelijks vijftien miljoen euro, becijferde Bleker.

De Europese Commissie onderhandelt ook met Rusland om het importverbod ongedaan te maken.

    • Marije Willems