Nespresso meets babymelk, Nestlé raakt gevoelige snaar

Voedingsreus Nestlé produceert Nespresso en babymelk. Combineren lag voor de hand: de BabyNes. Maar babymelk uit cupjes zou tegen WHO-regels zijn.

Het ‘zetten’ van babymelk uit cupjes heeft de gemoederen flink in beweging gebracht want het past niet in het plaatje van voorvechters van moedermelk. Die beschuldigen Nestlé ervan afspraken met de Wereldgezondheidsorganisatie te schenden.

http://youtu.be/uXizOQNxG0k

De WHO was met de babyvoedingsindustrie toch overeengekomen terughoudend te zijn met marketing? Want moedermelk is voor zuigelingen veel gezonder dan kunstvoeding, aldus de bortsvoedingbrigade.

Nestlé voorziet de BabyNes van een handleiding waarin staat dat moeders hun kinderen liefst zo lang mogelijk moeten zogen: tot een half jaar na de geboorte, precies zoals de WHO dat propageert. Het apparaat is volgens het bedrijf bedoeld voor moeders die geen borstvoeding kunnen geven.

Er zijn zes verschillende BabyNes-cupjes. Niet om een baby verschillende smaken aan te bieden, maar omdat een baby in zijn eerste vier weken andere voeding nodig heeft dan een peuter van twee. Het apparaat is sinds eind mei in Zwitserland te koop.

Meer over de BabyNes en het rumoer daaromtrent vanmiddag in NRC Handelsblad.

    • Jules Seegers