'Akkoord pensioenen komt eraan'

Na maandenlang overleg zouden de werkgevers en bonden een conceptakkoord hebben bereikt over de pensioenen.

In ruil voor minder en een onzekerder pensioen gaat de Algemene Ouderdomswet (AOW) omhoog. Dat meldde de NOS gisteravond, die het principeakkoord in handen heeft. Volgens de omroep zijn dit de belangrijkste punten uit het akkoord:

De AOW-uitkering stijgt tot 2028 gegarandeerd elk jaar;

De uitkering gaat met 0,6 procent per jaar omhoog, los van de correctie voor inflatie. Dit geldt tot 2018;

De pensioenleeftijd gaat in 2020 naar 66 en in 2025 naar 67 jaar;

De hoogte van de pensioenen worden niet gegarandeerd.

Over het pensioenakkoord is maanden onderhandeld. In april laste FNV-voorzitter Agnes Jongerius een adempauze in voor overleg met de achterban over de conceptvoorstellen. Met name FNV Bondgenoten, de grootste bond van de FNV, had kritiek op de bereikte resultaten, omdat de risico’s te eenzijdig bij de werknemers zouden komen te liggen. (NRC)