Acties in Den Haag: geen ov

Medewerkers van HTM in Den Haag leggen vandaag het werk neer in een staking die onderdeel is van een driedaagse actie van ov-bedrijven in de drie grote steden. Morgen volgt Rotterdam, gisteren was Amsterdam aan de beurt.

De bedrijven zijn het niet eens met de plannen van het kabinet om het openbaar vervoer verplicht aan te besteden en 120 miljoen euro te bezuinigen. Die maatregelen leiden volgens de bedrijven tot overvolle voertuigen, langere wachttijden en minder veiligheid in het openbaar vervoer. Ook worden gedwongen ontslagen verwacht.

Het is niet voor het eerst dit jaar dat het openbaar vervoer in de grote steden platgaat. Minister Schultz (Infrastructuur, VVD) toonde zich op de valreep gevoelig door 23 miljoen voor investeringen toe te zeggen. Maar voor de bonden was dat geen reden de stakingen alsnog af te blazen.

De actievoerders strijden niet alleen tegen de kortingen door het rijk maar ook tegen het voornemen van VVD en CDA, gesteund door de PVV om het stadsvervoer te privatiseren, zoals in het streekvervoer is gebeurd.

    • Bart Hinke