Doek valt voor Nationaal Historisch Museum

Paleis Soestdijk. Foto NRC / Vincent Mentzel

Het Nationaal Historisch Museum krijgt vanaf 1 januari 2012 geen subsidie meer. Dat betekent het einde voor het museum.

Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra liet vandaag aan de directie van het museum weten dat de subsidie wordt stopgezet. In een reactie laat een teleurgestelde directeur Erik Schilp aan NRC-kunstredacteur Ron Rijghard weten dat het besluit van het kabinet betekent dat het doek valt voor het Nationaal Historisch Museum. Rijghard:

“Schilp zal de komende weken gaan kijken of hij de activiteiten van het museum, de website en het projectbureau elders kan onderbrengen. Dit is het einde van het museum. Hij heeft net zijn werknemers geïnformeerd en gaat de komende tijd onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.”

Directeuren Schilp en Valentijn Byvanck vertelden vorige maand al dat het einde van het museum in zicht leek. Volgens het duo was minister van Binnenlandse Zaken, Piet Hein Donner, niet bereid geld uit te trekken voor het plan om het museum onder te brengen in paleis Soestdijk. Zijlstra heeft gezegd dat daarmee ook de basis voor subsidie vervalt.

Het NHM zou zich aanvankelijk vestigen in een nieuw te bouwen pand naast het Openluchtmuseum in Arnhem. Vanwege de bezuinigingen op kunst en cultuur achtte Zijlstra de bouwkosten van vijftig miljoen voor het museum niet verantwoord en zette het kabinet een streep door de bouwplannen. Ook bleek er in de Tweede Kamer geen meerderheid te zijn die het museum wilde behouden.

Volgens Rijghard was het plan om het Nationaal Historisch Museum te huisvesten in paleis Soestdijk en de kosten die daarbij kwamen kijken te controversieel nu er fors bezuinigd wordt door het kabinet. Rijghard:

“De directie van het Nationaal Historisch Museum had haar zinnen gezet op Paleis Soestdijk en volgens Schilp was dit de beste mogelijkheid voor goede huisvesting. Het was een mooi plan, opgesteld in betere tijden. Het was vooral een plan dat veel stof deed opwaaien en waar veel discussie over was. Gezien de bezuinigingen die nodig zijn wil het nieuwe kabinet er niet aan.”

Het museum werd in 2008 opgericht met als doel het historisch besef en de kennis van de geschiedenis van Nederland te bevorderden. Dat gebeurde op initiatief van de oud-fractievoorzitters Jan Marijnissen en Maxime Verhagen. Het NHM zit nu tijdelijk in de Zuiderkerk in Amsterdam. Vanuit de kerk organiseert het museum debatten, tentoonstellingen en evenementen. Het kabinet praat vrijdag verder over het museum.

    • Hans Klis