Wooncorporatie zet de ss Rotterdam te koop

Corporatie Woonbron wil van ‘icoon van naoorlogs Rotterdam’ af.

Het attractieschip De Rotterdam vertrekt mogelijk uit de stad, nu woningcorporatie Woonbron heeft besloten de gerestaureerde boot „zo snel mogelijk te verkopen aan de hoogste bieder”.

Dat heeft de nieuwe bestuursvoorzitter Bert Wijbenga gisteren gezegd bij een toelichting op de jaarcijfers. „Het schip past niet binnen onze bedrijfsvoering, het is een vreemde eend in de bijt.” Een eventueel moreel appèl van de gemeente om ‘het icoon van het naoorlogse Rotterdam’ te behouden voor de stad zal de oud-politiechef naast zich neerleggen. „Als de nieuwe eigenaar het schip naar Singapore wil verslepen, dan zal ik ook met een zakdoek op de kade staan, maar de prijs geeft uiteindelijk de doorslag.”

Woonbron nam de ss Rotterdam (1958) zes jaar geleden voor 1,8 miljoen euro over uit de failliete boedel van bedrijvendokter Joep van den Nieuwenhuyzen, en bouwde het cruiseschip om tot een hotel- en congrescentrum. De kosten van de renovatie liepen gestaag op. Uiteindelijk kwam het investeringsbedrag uit op 256 miljoen euro – een veelvoud van de 25 à 30 miljoen die Woonbron aanvankelijk voor ogen stond.

Het schip is sinds vorig jaar opengesteld voor het publiek en trok in 2010 ruim een half miljoen bezoekers. Dat is minder dan waarop de exploitatiemaatschappij had gehoopt. Woonbron heeft de boekwaarde van La Grande Dame vorig jaar noodgedwongen moeten terugbrengen, van 120 naar 81 miljoen euro. (NRC)