Wereldomroep snoeit fors in banen, beperkt Nederlandstalig deel

De Wereldomroep gaat fors snijden in het aantal banen en beperkt de Nederlandstalige activiteiten tot specifieke informatie voor expats en de functie van ‘calamiteitenzender’. Dat zegt algemeen-directeur Jan Hoek op de website van de publieke zender.

Volgens Villamedia en NOS gaan er honderd banen van de vierhonderd verloren door de bezuinigingen. Vooruitlopend op de gedetailleerde uitwerking van het regeerakkoord “verlegt [de Wereldomroep] de journalistieke koers” en gaat hij zich “richten op het informeren van mensen in landen waar persvrijheid niet vanzelfsprekend is.”

“Dat is zwaar, maar met deze nieuwe koers dragen wij proportioneel bij. We verlagen ons budget van 46 miljoen euro naar 36 miljoen euro, oftewel met ruim 20 procent.” - Jan Hoek.

Radio Nederland Wereldomroep (RNW) ligt onder vuur van met name van de rechtse partijen. De PVV heeft zich regelmatig afgevraagd waarom Nederland uitzendingen in het Arabisch moet subsidiëren.

De Tweede Kamer wil dat minister Van Bijsterveldt (Media, CDA) onderzoekt of RNW in zijn huidige vorm kan blijven bestaan. RNW, dat een jaarbudget heeft van 46 miljoen euro, is ondergebracht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens D66 is de functie van de zender, die vrije informatie brengt in landen zonder persvrijheid en nieuws voor Nederlanders in het buitenland, door de opkomst van internet deels achterhaald. Volgens directeur Jan Hoek beschikt slechts 30 procent van de wereldbevolking over internet.

    • Bart Hinke