Wereldomroep niet meer in het Nederlands

Radio Nederland Wereldomroep (RNW) gaat 10 miljoen euro bezuinigen op een jaarbudget van 46 miljoen. De Nederlandstalige uitzendingen worden vrijwel geheel afgeschaft. Hierdoor verdwijnen 100 van de 427 banen. Vooral bij de kortegolfstations op Bonaire en Madagaskar vallen de klappen: 67 banen.

Het kabinet-Rutte wil 20 procent korten op het omroepbudget van 800 miljoen. Om daar zelf een invulling aan te kunnen geven, komt RNW alvast met een plan, waarmee de omroep 21,7 procent inlevert.

De Nederlandstalige uitzendingen voor landgenoten overzee – expats, emigranten, reizigers, vrachtwagenchauffeurs en zeelieden – vormden ooit de hoofdtaak van de omroep, maar volgens directeur Jan Hoek zijn ze overbodig geworden: „De Nederlanders in het buitenland kunnen makkelijk op andere manieren aan informatie komen, via internet of de schotel. Alleen in geval van calamiteiten gaan we nog uitzenden. Verder handhaven we een website met informatie voor expats.”

Hoek wil dat de omroep zich geheel richt op radionieuws in vreemde talen, om ongecensureerd nieuws te brengen in landen waar persvrijheid niet bestaat. Volgens Hoek sluit dat aan bij het beleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken – die de omroep subsidieert – om ‘free speech’ en ‘Dutch values’ uit te dragen.

RNW ligt onder vuur vanuit Den Haag. Politici vinden dat de omroep achterhaald is, omdat iedereen toegang heeft tot internet. Dat is volgens Hoek een misverstand: „Zestig procent van de wereldbevolking heeft geen toegang tot internet, en veel mensen die dat wel hebben, krijgen te maken met censuur. De Wereldomroep heeft voor hen wel degelijk een belangrijke functie.”

En kan de Worldservice dat niet opknappen? Hoek: „We werken nauw samen met BBC World, met de Deutsche Welle en andere buitenlandse wereldzenders. We doen juist weinig dubbel werk, maar hebben de wereld verdeeld. Wij doen bijvoorbeeld veel in Latijns-Amerika en de Britten doen weer meer in Noord-Korea.”