VS willen dat Saleh de macht overdraagt

De Amerikaanse regering heeft gisteren een beroep gedaan op de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh om de macht over te dragen aan zijn vicepresident als inleiding op een overgang naar een democratischer bewind. Saleh (69) wordt in de Saoedische hoofdstad Riad verpleegd aan verwondingen die hij vrijdag opliep bij een aanslag op zijn paleis in Sana’a.

Volgens vicepresident Abu-Rabbu Mansour Hadi zal Saleh binnen enkele dagen naar Jemen terugkeren. Maar de Amerikaanse zender CNN meldde vandaag van Amerikaanse regeringsfunctionarissen te hebben vernomen dat 40 procent van het lichaam van de president is verbrand bij de aanslag, wat een langer ziekenhuisverblijf suggereert.

Saoedische functionarissen zeiden dat ze zich niet zullen bemoeien met Salehs besluit al dan niet naar Jemen terug te keren. Maar analisten denken dat de Saoedische regering wel degelijk zal proberen Saleh van terugkeer naar Jemen te weerhouden.

Saoedi-Arabië, dat net als het Westen vroeger op Saleh steunde als bondgenoot tegen het Al-Qaeda-filiaal in Jemen, heeft langzaam maar zeker afstand genomen van de Jemenitische president naarmate de toestand in Jemen verslechterde door de aanhoudende oppositieprotesten tegen zijn bewind. Riad heeft meegewerkt aan een voorstel van de Arabische Golfstaten voor een vreedzame machtsoverdracht. Saleh heeft tot driemaal toe geweigerd dit plan te tekenen. Hoe dan ook blijft de toestand onzeker. Salehs zoons en neven die leidinggeven aan elite-eenheden van het leger en veiligheidsdiensten, zijn in Jemen achtergebleven.

Gevechten zijn opgelaaid rond Zinjibar, het stadje in het zuiden van het land dat 29 mei in handen van moslimextremisten, onder wie aanhangers van Al-Qaeda, viel. Bij de gevechten zouden vannacht negen militairen en zes gewapende mannen zijn gedood. Zinjibar zelf, dat in normale tijden 20.000 inwoners telt, is nu een spookstad.

In de stad Taiz, ten zuiden van Sana’a, zou worden gevochten tussen regeringstroepen die trouw zijn aan Saleh en stammen die de oppositie steunen. Een staakt-het-vuren tussen deze twee partijen na dagenlange gevechten hield nog stand in Sana’a. (Reuters, AFP)