Voedselprijzen in mei iets gezakt, maar nog altijd te hoog

A farmer carries a sack of wheat in Zouping county, Shandong province May 30, 2011. China, the world's top wheat producer, is likely to reap a bumper wheat harvest in 2011 despite drought earlier this year in most of its wheat-growing areas in the north, the agriculture ministry said. Picture taken May 30, 2011. REUTERS/China Daily (CHINA - Tags: AGRICULTURE BUSINESS) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA Een boer draagt een zak tarwe in Zouping, China. China is de grootste tarweproducent van de wereld, en verwacht een goede oogst in 2011, ondanks droogte in het begin van het jaar. Foto Reuters / China Daily

De mondiale voedselprijzen zijn in mei iets gezakt, maar blijven volgens de Verenigde Naties de aankomende maanden nog op ‘hardnekkig hoog niveau’.

Het voedselbureau van de Verenigde Naties, de FAO, zegt volgens persbureau AP dat de voedselprijzen de rest van dit jaar en het volgende nog zullen stijgen, vanwege de terugval in de voedselvoorraden en de magere productiestijging voor de meeste soorten gewassen.

Vorige maand daalden de mondiale voedselprijzen met één procent, vergeleken met april, maar de prijzen bleven zo’n 37 procent boven het gemiddelde van mei 2010. De daling van een procent is te danken aan lagere prijzen voor graansoorten en suiker op de index van de FAO, die de stijging van vlees- en zuivelprijzen iets drukt.

In februari kwam de voedselindex op recordhoogte te staan, waardoor de angst ontstond voor een herhaling van de voedselcrisis van 2007-2008, toen de hoge prijzen geweld en politieke spanningen veroorzaakten in sommige delen van de wereld. In maart zakten de prijzen iets, maar experts waarschuwen dat ze nog altijd te hoog staan voor veel arme gemeenschappen.

In deze tabel van Oxfam wordt aangegeven hoe de prijzen van graan en mais tot 2030 zullen stijgen.In deze tabel van Oxfam wordt aangegeven hoe de prijzen van graan en mais tot 2030 zullen stijgen.

De FAO noemt de volgende maanden cruciaal in het bepalen hoe de gewassen zich dit jaar ontwikkelen. De vooruitzichten bij de grote tarweproducenten Rusland en Oekraïne zijn bemoedigend, maar over de mais- en tarwe-opbrengsten in delen van Europa en Noord-Amerika is men minder enthousiast vanwege het slechte weer.

In Noord-Europa en het zuiden van de Verenigde Staten is het te droog en worden oogsten bedreigd. In het noorden van de Verenigde Staten is het juist te nat.

Voor het weekend bracht een groep van onderzoekers een rapport naar buiten waarin de voedselcrisis in kaart is gebracht. Met de rekenmethoden van het team kan ongeveer worden voorspeld waar de crisis de komende jaren het hardst kan toeslaan.

Een week eerder luidde Oxfam de noodklok over de sluimerende voedselcrisis. De organisatie verwacht dat de voedselprijzen de komende twintig jaar zullen verdubbelen.Die stijgende voedselprijzen, oneerlijke landverdeling en droogte bedreigen samen de progressie die de afgelopen tientallen jaren is geboekt in de strijd tegen honger.

Lees hier het hele rapport van de FAO met de voedselindex van afgelopen maand.

    • Peter van der Ploeg