Vinokoerov neemt gele trui over van Boom

Boom (rechts) raakte de koppositie kwijt aan Vinokoerov (links). Foto AP Astana's Alexandre Vinokourov of Kazakhstan, left, and Rabobank's Lars Boom of Netherlands, right, look on as they wait for the start of the first stage of the 63rd Criterium du Dauphine cycling race between Albertville and Saint Pierre de Chartreuse, France, Monday, June 6, 2011. (AP Photo/Laurent Cipriani) AP

Jurgen van den Broeck won de rit in de Dauphiné, Rob Ruijgh (Vacansoleil) was de beste Nederlander.

Jurgen Van den Broeck heeft gisteren de eerste etappe in het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Belg van Omega Pharma-Lotto kwam alleen boven in Saint-Jean-de-Chartreuse na een slotklim van de tweede categorie. Joaquin Rodriguez (Katusha) werd op zes seconden tweede, een tel daarachter kwam Aleksandr Vinokoerov. De Kazach (Astana) neemt de leiderstrui over van Lars Boom. De geletruidrager moest op de slotklim lossen uit de favorietengroep. Rob Ruijgh van Vacansoleil zette een opvallende prestatie neer. De Limburger reed lang met de favorieten mee en kwam op dertien seconden van de winnaar als achtste binnen. Daarmee was hij de beste Nederlander. (Novum)