Verhagen: kernafvaltransport is veilig

Caption: A man with a Geiger counter measures radiation on a train transporting nuclear waste destined to France, on June 7, 2011, in Essen. Greenpeace activists protested today in Belgium and the Netherlands to protest against the transport of radioactive waste. Greenpeace said the trainload of nuclear waste was the first to leave in six years and another 10 trainloads would be leaving in the next two years. AFP PHOTO/BELGA/LUC CLAESSEN Een Duits kerntransport vanuit Essen naar Frankrijk wordt onderzocht op mogelijke radioactieve straling. Foto: AFP / Luc Claessen

Het omstreden transport van kernafval uit Zeeland naar Frankrijk voldoet aan alle veiligheidseisen.

Dat heeft minister van Economische Zaken Maxime Verhagen vanmiddag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer gezegd. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren trok de veiligheid van het transport in twijfel en had Verhagen om uitleg gevraagd. Volgens Van Tongeren zijn de containers met het hoogradioactieve materiaal alleen bestand tegen botsingen bij een snelheid van vijftig kilometer per uur. Zij wees er ook op dat het transport dwars door een aantal steden rijdt, in tegenstelling tot chloor- en ammoniaktransporten.

‘Geen straling gemeten’

Verhagen benadrukte dat bij de vergunningverlening voor het transport genoeg aandacht is geweest voor de veiligheid. De vergunning is getoetst en goedgekeurd door de Raad van State. Ook is de Kernfysische Dienst aanwezig bij het transport en die heeft volgens de minister geen straling gemeten. Omwille van de veiligheid wilde Verhagen zich verder niet uitlaten over de precieze eisen waaraan het transport moet voldoen.

Naast uitleg over het transport vroeg Verhagen actievoerders om het transport niet in gevaar te brengen. Aangerichte schade wordt op hen verhaald.

Protest tegen transport in Nederland en België

Het is voor het eerst in zes jaar dat kernafval van de kerncentrale in Borssele wordt afgevoerd.

Vanochtend probeerden actievoerders in Nederland en België het kernafvaltransport te blokkeren door zich vast te ketenen aan het spoor en een vrachtwagen op een spoorwegovergang te parkeren. De politie kon de twee blokkades opruimen. De drie wagons met splijtstofelementen konden daarna per trein via België naar La Hague in Normandië gebracht worden. Daar zal een deel van het materiaal worden gerecycled.

Gisteren oordeelde de rechtbank in Gent dat het transport door de gemeente mocht plaatsvinden. De gemeenteraad en de burgemeester hadden protest aangetekend tegen het transport.

    • Hans Klis