Uit het assortiment van een Mexicaans drugskartel: de ‘drug truck’

Soldiers stand guard in front of a modified and armored truck as it is displayed to the media at a military base in Reynosa, in the Mexican state of Tamaulipas June 5, 2011. Soldiers seized a couple of modified and armored trucks at a warehouse in the municipality of Camargo during a patrol on Saturday, local media reported. According to the military, the vehicles were used by the CDG (Gulf Cartel) to transport drugs and hitmen. REUTERS/Stringer (MEXICO - Tags: CRIME LAW SOCIETY MILITARY POLITICS)

Dat het drugsgeweld in Mexico bizarre vormen aanneemt is genoegzaam bekend. Nieuw in het assortiment: deze pantservoertuigen, ‘drugs trucks’ aangetroffen in de onrustige regio Tamaulipas. Daar is het Golfkartel in een hevige strijd verwikkeld met het drugskartel Los Zetas om de beste drugssmokkelroutes naar de VS. Naast de drugshandel vullen de kartelleden hun inkomsten aan met het ontvoeren van Mexicaanse of Midden-Amerikaanse migranten.

    • Bart Hinke