Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Tripoli wordt nu ook overdag gebombardeerd

A picture taken from the roof of the hotel where foreign journalists reside in Tripoli on June 7, 2011 shows smoke billowing across an area in which strongman Moamer Kadhafi has his residence, following four explosions that shook the centre of the Libyan capital. AFP PHOTO/MAHMUD TURKIA
A picture taken from the roof of the hotel where foreign journalists reside in Tripoli on June 7, 2011 shows smoke billowing across an area in which strongman Moamer Kadhafi has his residence, following four explosions that shook the centre of the Libyan capital. AFP PHOTO/MAHMUD TURKIA Vanaf een hotel in Tripoli waar journalisten verblijven is rook te zien. Foto AFP/Mahmud Turkia

De Libische hoofdstad Tripoli wordt vandaag ook overdag gebombardeerd. Persbureau AP noteerde elf opeenvolgende NAVO-luchtaanvallen die de stad op zijn grondvesten deden schudden. Tot dusver sloeg de NAVO hoofdzakelijk ‘s nachts toe.

Journalisten in Tripoli melden dat vooral het reeds beschadigde complex van de Libische leider Moammar Gaddafi doelwit is, maar Libische overheidsfunctionarissen kunnen dat niet bevestigen tegenover AP. Na de aanvallen werd vanaf de stad met luchtafweergeschut teruggeschoten.

De NAVO kondigde dit weekend een intensivering van luchtaanvallen aan, onder andere door de inzet van gevechtshelikopters. Het bondgenootschap hoopt hiermee de omverwerping van het regime van kolonel Moammar Gaddafi te bewerkstelligen, nu de strijd van de opstandelingen tegen de aan Gaddafi loyale troepen al weken in een patstelling verkeert.

Gisteren wisten de rebellen de stad Yafran, op 100 kilometer ten zuidwesten van Tripoli, te overmeesteren.