Tomasson stopt bij Feyenoord, wordt nu jeugdtrainer

Jon Dahl Tomasson stopt per direct met profvoetbal. Dat heeft zijn werkgever Feyenoord vanmorgen bevestigd. De Deense aanvaller zou zijn voetbalpensioen vanmiddag op een persconferentie in de Rotterdamse Kuip officieel bekendmaken. Feyenoord zou hem bij dezelfde gelegenheid meteen als jeugdtrainer van satellietclub Excelsior presenteren. Tomasson gaat daarnaast een officiële trainersopleiding volgen.

De 34-jarige Tomasson speelde het afgelopen seizoen al geen wedstrijd meer, nadat hij vorige zomer tijdens het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika in het groepsduel van Denemarken tegen Nederland geblesseerd was geraakt. Feyenoord is daarover een jaar later nog altijd in een juridische strijd verwikkeld met de Deense voetbalbond.

Tomasson, die 112 interlands voor Denemarken speelde, begon zijn profloopbaan in 1994 bij SC Heerenveen. In zijn drie Friese jaren scoorde hij 37 keer in 78 competitieduels. zijn trefzekerheid én werklust leverden hem een transfer naar Newcastle United op. Maar in het noorden van Engeland stokte de Deense doelpuntenmachine. Hij keerde na een teleurstellend seizoen bij The Magpies terug naar Nederland en beleefde een opleving als schaduwspits bij Feyenoord.

Bij de Rotterdamse club vormde Tomasson aanvankelijk een tandem met de Argentijnse spits Julio Ricardo Cruz. In 2002 nam hij bij Feyenoord afscheid met de UEFA Cup. In de finale in de Kuip tegen Borussia Dortmund maakte hij een van de drie doelpunten.

Tomasson vertrok vervolgens naar de Italiaanse topclub AC Milan, waar hij drie seizoenen onder contract stond maar vaak op de reservebank zat. Via het Duitse VfB Stuttgart en het Spaanse Villarreal keerde Tomasson in 2008 terug bij Feyenoord, waar hij zijn laatste seizoen alleen maar revalideerde van de hardnekkige blessure.

Feyenoord betreurt de beslissing van de Feyenoord Supporters Vereniging (FSV) om het vertrouwen in de clubleiding op te zeggen. Dat meldde de Rotterdamse club gisteren. Volgens de FSV zouden de directie en de raad van commissarissen verantwoordelijk zijn voor „het jarenlang gevoerde wanbeleid”.

De FSV, die een deel van de supporters vertegenwoordigt, stelt in de brief verder dat de club in een „financiële, organisatorische en sportieve afgrond” is gestort „waarvan de gevolgen nog jaren voelbaar zullen zijn”. In de organisatie van de club zou volgens de FSV bovendien „aantoonbaar het echte Feyenoord-gevoel” ontbreken.

Feyenoord verweert zich tegen de motie van wantrouwen door te stellen dat de club en investeerdersgroep Vrienden van Feyenoord graag met de fans in gesprek blijven, maar wel in staat wil zijn het eigen beleid te voeren. Op financieel en organisatorisch vlak zijn volgens de Rotterdamse club juist het afgelopen seizoen grote stappen gezet, waardoor er in sportief opzicht nu ook meer perspectief is.