Taugé is dus onschuldig?

Het ministerie van Landbouw van Nedersaksen maakte gisteren bekend dat taugé en andere groentekiemen van een biologische boerderij in het noorden van Duitsland toch niet de bron van de EHEC-bacterie zijn. Van de veertig afgenomen monsters die verdacht werden de oorzaak te zijn van de E.coli-uitbraak, bleken er 23 negatief te testen op de bacterie. Meer resultaten van tests uit de regio Uelzen moeten nog komen, maar die verwacht het ministerie „niet op de korte termijn”. De functionarissen in Nedersaksen noemden het zoeken naar de bron van de bacterie „zeer moeilijk”.

De Duitse autoriteiten ontraden het eten van kiemgroentes vooralsnog, en zeggen ook dat consumenten voorlopig komkommer, tomaat en sla beter kunnen mijden. Kiemgroenten? Dat zijn onder andere alfalfa, broccoli en linzen. Gisteren maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit overigens bekend dat ze onderzoek gaat doen naar in Nederland geteelde taugé, om „het zekere voor het onzekere te nemen”.