Taakstraf piloten die stroomstoring in Bommelerwaard veroorzaakten

Nederland, Zaltbommel, 14-12-07 Het stadhuis aan de markt dient als tijdelijke noodopvang voor buurtbewoners. © Foto Merlin Daleman Ongeveer vijftigduizend mensen in de Bommeler- en Tielerwaard zaten eind 2007 dagenlang zonder stroom. Foto NRC/Merlin Daleman

De twee Apache-piloten die december 2007 met hun helikopter tegen hoogspanningsdraden in de Bommelerwaard vlogen, zijn vandaag veroordeeld tot taakstraffen van vijftig en honderd uur. De uitspraak is gelijk aan de eis van justitie.

De militaire rechtbank in Arnhem acht bewezen dat de 43-jarige gezagvoerder Patrick M. en de 26-jarige piloot Maarten van der Z. onvoorzichtig en onoplettend hebben gehandeld. Ook is de rechtbank ervan overtuigd dat de twee voorafgaand aan hun vlucht de topografische kaart van de omgeving niet goed hebben bestudeerd, waardoor het ongeval kon gebeuren. “Door dat niet te doen heeft u een onaanvaardbaar risico genomen”, tekent persbureau Novum op uit de mond van de rechter. M. kreeg de zwaarste straf omdat hij als piloot de meeste ervaring heeft.

Door het ongeval kwamen ongeveer vijftigduizend mensen in de Bommeler- en Tielerwaard dagenlang zonder stroom te zitten. Particulieren en bedrijven hebben voor miljoenen euro’s schade geclaimd bij Defensie.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid, die de toedracht van het incident onderzocht, stelde dat sprake was van ‘gebrekkige vluchtvoorbereiding en -uitvoering’. Volgens de raad was er bovendien geen goede controle op de voorbereiding van de helikoptervlucht. Ook zou onvoldoende aandacht zijn geschonken aan mogelijke obstakels op de vliegroute.

    • Bart Hinke