Strauss-Kahn ontkent verkrachting

Leden van de New Yorkse bond van kamermeisjes stonden Strauss-Kahn op te wachten buiten de rechtszaal. Foto AP Hotel workers from New York hotels who who were bused in by their union gather at the Manhattan Criminal Courts building before the arrival of Dominique Strauss-Kahn for his arraignment proceedings on charges of sexually assaulting a Manhattan hotel maid, Monday, June 6, 2011 in New York (AP Photo/Craig Ruttle) AP

Gearmd met zijn vrouw en uitgejouwd door een groepje vrouwen van een vakbond voor hotelpersoneel liep Dominique Strauss-Kahn gistermorgen rond negen uur het State Supreme Court in Manhattan binnen. In een korte zitting van nog geen tien minuten werd hij formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens poging tot verkrachting van een kamermeisje. Strauss-Kahns reactie op de vraag van de rechter wat daarop zijn antwoord was, was kort: „Not guilty.”

Met deze twee woorden stevent Strauss-Kahn af op een proces. Hij had ook kunnen kiezen voor een schuldbekentenis in ruil voor strafverminderingen. Maar terwijl de spreekkoren van de kamermeisjes buiten, Shame on you, doorklonken tot de rechtszaal op de twaalfde verdieping, bleek dat zijn advocaten hopen Strauss-Kahn van alle blaam te zuiveren.

Op 18 juli is de volgende zitting, volgens het bureau van de openbare aanklager „de eerste van een lange reeks voorbereidende zittingen” voorafgaande aan het proces. Een datum daarvoor is nog niet gekozen.

„Als de bewijzen tegen het licht zijn gehouden, zal duidelijk zijn dat er in deze zaak geen enkel element van gewelddadige dwang was”, zei Strauss-Kahns advocaat Ben Brafman na afloop tegen de journalisten die buiten stonden te wachten. „Iedere tegenovergestelde suggestie is simpelweg niet geloofwaardig.”

De advocaat van het kamermeisje, een vrouw van 32 jaar uit Guinee, hekelde „de lastercampagne die tegen haar wordt gevoerd”. Met name in de Franse pers is gesuggereerd dat Strauss-Kahn het slachtoffer is van een complot. Advocaten van Strauss-Kahn hebben, zonder concreet te worden, laten doorschemeren dat ze informatie hebben die de geloofwaardigheid aantast van de vrouw, een weduwe met een dochter van 15 jaar.

„Het slachtoffer wil dat u weet dat al de macht, het geld en de invloed die Dominique Strauss-Kahn in heel de wereld heeft, niet zullen voorkomen dat de waarheid naar buiten komt over wat hij haar in die hotelkamer aandeed”, zei Kenneth Thompson, advocaat van het kamermeisje. „Zij staat voor de vrouwen overal ter wereld die seksueel zijn aangevallen en te bang zijn om daarmee naar buiten te komen.”

Openbare aanklager Cyrus Vance, die voor zijn grootste zaak tot nu toe staat, heeft niets gezegd tegen de pers. De New York Times schrijft dat het Openbaar Ministerie mogelijk getuigenverklaringen van andere vrouwen wil gebruiken die met onheuse seksuele avances van Strauss-Kahn te maken hebben gehad.