Shampoo die niet prikt?

Prikkende shampoo in je ogen is voor niemand fijn, schrijft Riccardo Andriol uit het Friese Wjelsryp. „Waarom doen ze dat anti-prikspul van kindershampoo dus niet in alle shampoo?”

Omdat anti-prikspul niet bestaat, zegt Ronald van Welie, directeur technische zaken van de Nederlandse Cosmetica Vereniging. De mate waarin een shampoo prikt wordt bepaald door de mix van vooral „wasactieve stoffen”, zegt hij. Kinderen zijn veel minder dan volwassenen in staat om ervoor te zorgen dat de shampoo uit hun ogen blijft. Daarom is vooral het niet prikken van de shampoo voor hen van belang. „Dus wordt de mix van wasactieve stoffen daar op afgestemd”, zegt Van Welie. „Verder is het bij kindershampoo extra belangrijk dat de shampoo lekker ruikt en gezellig schuimt, dus daar worden eveneens ingrediënten voor toegevoegd.”

Kindershampoo associëren we ook met ‘anti-prik’ omdat dat vaak op de verpakking staat, terwijl veel shampoos voor volwassenen de ogen ook amper irriteren. „De claim ‘anti-prik’ komt alleen op kindershampoo voor omdat die vooral voor kinderen relevant is”, laat een woordvoerder van levensmiddelenconcern Unilever per e-mail weten.

Om te onderzoeken of de mix van milde ingrediënten inderdaad niet prikt, worden de shampoos van Unilever door een extern laboratorium „ophtalmologisch” getest. Oftewel, getest op ogen van proefpersonen. „Een positieve uitslag ondersteunt het benoemen van de shampoo als anti-prik.”

Volgens de shampooproducenten vinden de meeste volwassenen andere eigenschappen van shampoo belangrijker. „Denk aan ontklitten van het haar, volume geven, vocht vasthouden en goed doorkambaar maken”, zegt Van Welie van de Nederlandse Cosmetica Vereniging. Daar worden dus specifieke ingrediënten voor toegevoegd.

Dat die samen wellicht wat meer prikken dan die in kindershampoo moet Riccardo Andriol dus maar voor lief nemen. Gewoon het hoofd een beetje naar achter gooien bij het wassen van het haar.

Of kindershampoo gebruiken, dat kan natuurlijk ook.

Wilmer Heck

    • Wilmer Heck