Red de planeet, koop Vivienne

Mode-ontwerper Vivienne Westwood, al veertig jaar invloedrijk. Foto AP British fashion designer Vivienne Westwood poses at the visit of her exhibition "Retrospective" at the NRW-Forum in Duesseldorf, Germany, Friday, Feb. 3, 2006. The exhibiton shows fashion from 34 years from punk icon Westwood. (AP Photo/Martin Meissner) AP

Het uur van de wolf. Vivienne Westwood: Do it yourselfNed. 2, 23.00 - 00.00 uur

Er zijn ontwerpers die aan het einde van een show heel even om het hoekje van het decor komen kijken. Er zijn er ook die de catwalk helemaal oplopen en van het applaus genieten. En er is er een die daar vervolgens zo lang blijft staan om zich toe te laten juichen, dat het soms een tikje pijnlijk wordt. Dat is de Britse Vivienne Westwood, 70 jaar oud, 40 jaar actief in de mode. Zes shows per jaar geeft ze. Haar vrouwencollectie toont ze tweemaal per jaar in Parijs, haar mannenmode in Milaan en haar tweede lijn, Red, in Londen.

De Franse filmmaakster Letmiya Sztalryd volgde Westwood en haar 25 jaar jongere echtgenoot Andreas Kronthaler een jaar lang. Do it yourself is genoemd naar het thema van een show waar ze tijdens het filmen aan werkt. In die show raadt ze het publiek aan om vooral zelf aan de slag te gaan met tweedehands kleren, lappen en veiligheidsspelden.

Heel punk, en dat is ook hoe Westwoods carrière begon. In de jaren zeventig verkocht ze haar ontwerpen vanuit haar winkel in tweedehands kleren: gescheurde en met spelden aan elkaar gezette T-shirts en bondagemode. In de jaren tachtig en negentig was ze met haar door Britse klassiekers en historische kostuums geïnspireerde mode minstens zo invloedrijk. Tegenwoordig staat Westwood vooral bekend om haar engagement. Steeds opnieuw roept ze op minder te consumeren en de planeet te redden; iets wat lijkt te botsen met zoveel nieuwe collecties per jaar.

Milou van Rossum

    • Milou van Rossum