Publiek stelt eigen stuk samen

Holland Festival Leonce en Lena door Maladype Theatre. Gezien: 7/6 Theater Frascati, Amsterdam. Te zien 7 en 8/6. ****

Bamboestokken, acteurs in het zwart, blote voeten, een witte vloer: het Maladype Theatre uit Boedapest brengt een serene, rituele versie van het stuk Leonce en Lena (1836) van Georg Büchner. In deze romantische komedie moet Prinses Lena van het minirijk Pipi trouwen met prins Leonce van het andere minirijk, Popo. Maar Leonce wil niets van huwelijk en koningschap weten en slaat met zijn dienaar Valerio op de vlucht. Per toeval ontmoeten ze Lena.

Het publiek kan van deze versie zijn eigen voorstelling maken. Het stuk is opgebouwd uit losse scènes die op verzoek in willekeurige volgorde gespeeld kunnen worden. Regisseur Zoltán Balázs nodigt het publiek uit tot deelname. Door het jeugdige elan, de open speelstijl en de uitnodigende toelichting van de regisseur krijgt Leonce en Lena een bekoorlijke aantrekkelijkheid. Te meer omdat het stuk een liefdesverhaal voor de jeugd is die zich verzet tegen de burgerlijke moraal.

Fysieke beweeglijkheid is een van de kenmerken van het Hongaarse gezelschap. Fraai uitgebeeld is de bourgeois die zich bedient van stereotiep gedrag. De acteurs spelen voortreffelijk mechanisch door handelingen eindeloos te herhalen en hun gezichten als maskers te spannen. Gelukkig bloeit daarachter de prille liefde die zich aan de moraal van de volwassen maatschappij onttrekt.

    • Kester Freriks