Partycrashrubriek op nrc.nl: Welkom/Onwelkom

Marjolijn van Heemstra. Foto Aisha Zeijpveld

Vanaf deze week ‘crasht’ dichteres Marjolijn van Heemstra onder de noemer Welkom/Onwelkom elke zondag een ‘party’. Van een corpsfeest tot een verjaardag in Kaïro, Van Heemstra kijkt of ze als ongewenste gast contact kan krijgen:

“Kort geleden belde ik aan bij een feestje waar ik niemand kende. Ik vroeg of ik mee mocht doen. Aarzelend werd ik binnengelaten, en tien minuten later gevraagd te vertrekken. Een wildvreemde aanwezigheid deed het feest geen goed. Nu ben ik altijd al gefascineerd door ontmoetingen tussen vreemden. Een paar jaar geleden schreef ik met Hanina Ajarai een serie hierover in nrc.next vanuit de vraag hoe mensen nu eigenlijk dichter bij elkaar komen en wat een ideale ontmoeting is.

Toen ik diep beledigd op de stoep stond en boven me de mensen hoorde doorfeesten bedacht ik dat dit misschien wel een mooi begin was voor een nieuwe serie. Mezelf als proefkonijn langs besloten feestjes slepen en zo onderzoeken hoe je als vreemde wordt ontvangen in een besloten groep. Wanneer ben je welkom? Wanneer word je echt geaccepteerd? Hoeveel moeite moet ik zelf doen om erbij te horen? Als ik open sta voor de ander, staat de ander dat dan ook voor mij? Ik hoop dat dat waar is. Welkom/Onwelkom lijkt me een goede test.”

Lees hier het verslag van Van Heemstra’s eerste, en dus niet zo gezellige, feestje bij het dispuut van Floor.

    • Ernst-Jan Pfauth