Ouders zijn straks meer kwijt aan kinderopvang

Kabinet gaat 1,5 miljard euro bezuinigen op regelingen die ouders ondersteunen.

Ouders gaan vanaf volgend jaar fors meer betalen voor de opvang hun kinderen. Minister Kamp (Sociale Zaken, VVD) gaat 1,5 miljard euro bezuinigen op de overheidsbijdrage voor kinderopvang en ook op andere regelingen die ouders met kinderen ondersteunen.

In 2010 gaf de overheid aan alle kindregelingen tezamen 10 miljard euro uit, waarvan 3,3 miljard euro aan de kinderopvang. Op dat laatste bedrag wil het kabinet 774 miljoen euro besparen. Doel was enkele jaren geleden dat ouders eenderde zelf zouden betalen, maar volgens het kabinet blijkt nu dat zij gemiddeld slechts 25 procent van de kinderopvangkosten voor hun rekening nemen. Dat moet veranderen, vindt het kabinet.

Volgens cijfers van het ministerie van Sociale Zaken gaan ouders met een gezamenlijk inkomen van 3,5 keer modaal – modaal is 35.000 euro bruto – fors meer bijdragen. Zij gaan in 2013 voor twee kinderen, voor de opvang van twee dagen per week, elke maand 714 euro betalen. Nu betalen zij daarvoor nog 424 euro.

Voor ouders met een modaal inkomen in dezelfde gezinssituatie, stijgen de opvangkosten in twee jaar tijd met 52 euro. Zij betalen nu 116 euro per maand. Ouders met een minimuminkomen (19.000 euro) gaan omhoog van 67 euro naar 88 euro. (NRC)