Oud-minister De Geus wordt voorzitter strategisch beraad CDA

Aart Jan de Geus moet een kernvisie voor het CDA ontwikkelen voor de toekomst.
Aart Jan de Geus moet een kernvisie voor het CDA ontwikkelen voor de toekomst. Foto NRC / Roel Rozenburg

Oud-minister Aart Jan de Geus wordt voorzitter van het strategisch beraad van het CDA, de commissie die de koers van het CDA voor de komende vijftien jaar moet gaan bepalen.

Dit hebben bronnen bevestigd tegenover NRC-redacteur Freek Staps.

De Geus was minister van Sociale Zaken tijdens de kabinetten-Balkenende I, II en III. Thans is hij plaatsvervangend secretaris-generaal bij de OESO, waar hij per september zijn functie zal neerleggen.

Freek Staps:

“Het is de eerste publieke daad van de nieuwe partijvoorzitter Ruth Peetoom om het CDA na vier desastreus verlopen verkiezingen een nieuw gezicht te geven. De naam van de voorzitter was een goed bewaard geheim, dat de partij pas aanstaande donderdag bekend had willen maken.”

Oud-staatssecretaris Jack de Vries gaat ook deel uitmaken van de commissie. Evenals Thea Koster, een jonge CDA-wethouder uit Leeuwarden. Ook oud-CDJA-voorzitter Jeroen van Velzen wordt lid. Daarnaast is oud-minister Ab Klink benaderd, hij denkt nog na.

Eerder zei Ruth Peetoom:

“De partij mist een herkenbaar profiel. Ik zie het als mijn taak om aan de vertrouwde uitgangspunten een nieuwe inhoud te geven die antwoord geeft op de problemen van vandaag. Een nieuw strategisch beraad kan daarvoor het fundament leggen.”

Het strategisch beraad is een historisch relevante commissie voor het CDA. De partij stelde in 1994 ook een strategisch beraad in, dat onder voorzitterschap van Frans Andriessen het rapport ‘Nieuwe wegen, vaste waarden’ presenteerde. Die visie vormde de basis voor de partijvernieuwing vijftien jaar geleden.

Donderdag worden de leden van het beraad gepresenteerd.