Ook strak hoofddoekje breekt Iran op

Het voetbalteam van Iran heeft van Jordanië verloren. De tegenstander scoorde niet, de uitslag werd door de FIFA bepaald. Hoofddoekjes mogen niet in het voetbal .

A picture dated June 3, 2011 shows players of the Iranian national women football team kneeling around their national flag in Amman, moments after they were barred from playing an Olympic qualifier against Jordan for wearing the traditional Islamic headscarf. The row over the dress code of Iran's women team has been at the heart of a struggle between FIFA and the Iranian football federation. AFP PHOTO/STR
A picture dated June 3, 2011 shows players of the Iranian national women football team kneeling around their national flag in Amman, moments after they were barred from playing an Olympic qualifier against Jordan for wearing the traditional Islamic headscarf. The row over the dress code of Iran's women team has been at the heart of a struggle between FIFA and the Iranian football federation. AFP PHOTO/STR AFP

Niet meedoen aan de Olympische Spelen van 2012 in Londen is een nachtmerrie voor iedere serieuze atleet, maar voor het nationale Iraanse vrouwen voetbalteam was de verslagenheid extra groot nadat het werd gediskwalificeerd wegens het dragen van hoofddoekjes.

Vlak voor de aftrap van de cruciale kwalificatiewedstrijd tegen Jordanië, afgelopen op vrijdag in de Jordaanse hoofdstad Amman, besloten officials van de wereldvoetbalbond FIFA het gehele vrouwenteam uit de islamitische republiek naar de bank te sturen omdat hun strakke hoofddoekjes de kledingcode van de bond zouden schenden, zo liet een FIFA vertegenwoordiger gisteren weten.

Verschillende speelsters barstten in huilen uit op het veld, nadat Jordanië een reglementaire 3-0 had behaald. De olympische droom van Iran was meteen vervlogen. Volgens de voormalige coach van de Iraanse ploeg zijn niet alleen de Olympische Spelen verloren, maar is de beslissing van de FIFA ook een harde klap voor het populaire Iraanse vrouwenvoetbal.

„Professioneel voetbal voor vrouwen in Iran wordt hiermee de nek omgedraaid”, zegt Shahrzad Mozafar, die tot een jaar geleden het team trainde. Volgens haar zal de Iraanse regering nu niet langer vrouwelijke voetballers naar internationale toernooien sturen als ze geen hoofddoek mogen dragen. „We hebben die dingen nu eenmaal in Iran”, zegt Mozafar. „Ik zie het probleem niet.”

Vrouwen in de islamitische republiek Iran zijn verplicht om hoofd, nek, armen en benen te bedekken, zo stelt de staatsinterpretatie van de sji’itische islam. Met name in steden worden deze regels constant met voeten getreden. Vrouwelijke atleten in internationale competities worden geacht zich aan de kledingvoorschriften te houden. Iraanse vrouwelijke sporters excelleren dan ook in sporten als karate en schieten, maar doen niet mee aan zwemmen en de meeste atletiekonderdelen.

De islamitische kledingvoorschriften werkten voor het Iraanse vrouwenvoetbal totdat de FIFA in april 2010 zijn regels aanpaste en hoofddoeken en andere religieuze, persoonlijke en commerciële symbolen verbood. De Iraanse bond reageerde door speciale strak zittende hoofddoeken te ontwerpen die wel zouden voldoen aan de FIFA-richtlijnen. De organisatie zegt dat hoofdbedekking alleen mag als oren en nek volledig zichtbaar zijn tijdens officiële vrouwenvoetbal wedstrijden

Maar de FIFA was het niet eens met de Iraanse hoofdbedekking en liet gisteren weten dat de bondsvertegenwoordigers juist hadden gehandeld door de Iraanse vrouwen te diskwalificeren. De Iraanse bond was voor de wedstrijd „grondig geïnformeerd” dat een hoofddoek die de nek bedekt is verboden vanwege veiligheidsmaatregelen, aldus een FIFA-woordvoerder.

De Iraanse voetbalbond, die wordt geleid door vertrouwelingen van president Mahmoud Ahmadinejad, is van plan protest aan te tekenen tegen de maatregel. „Uiteindelijk betekent deze maatregel meer beperkingen voor vrouwen”, zegt Peyman Rahbar, hoofdredacteur van de Iraanse versie van de Goal.com website. Hij had verwacht dat de FIFA rekkelijker zou handelen. „Voetbal is allang geen westerse sport meer, iedereen moet mee kunnen doen.”

Oud-trainster Mozafar zegt dat de maatregel dodelijk is voor de ambitie van de voetbalsters. „Wat kan een serieuze atlete die niet internationaal kan spelen doen? Nu moeten die meisjes thuiszitten.”