Ook acties kernafvaltransport in België

Actievoerders van Greenpeace hebben ook in België geprobeerd een kernafvaltransport over het spoor te blokkeren. De politie heeft de twee blokkades opgeruimd, laat Greenpeace weten. De trein is op weg naar Frankrijk.

In Nederland probeerden actievoerders vanmorgen al op diverse manieren het transport van kernafval uit Borssele tegen te houden. Acht actievoerders ketenden zich vast op het spoor, maar de ME wist hen snel te verwijderen. Bij een spoorwegovergang had Greenpeace een vrachtwagen geplaatst, maar die werd weggesleept.

De politie hield in Nederland 28 actievoerders aan. “Maar ze kunnen vanuit het politiebureau gewoon twitteren. We nemen aan dat ze goed worden behandeld, een boete krijgen en binnen zes uur weer vrij zijn”, zegt de woordvoerder. Of er in Frankrijk ook acties zijn gepland, wil Greenpeace niet zeggen.

Gisteren brachten vrachtwagens al drie containers met splijtstofelementen naar het centrale kernafvalverwerkingsbedrijf Covra in Vlissingen, vlakbij de kerncentrale in Borssele. Vanaf daar wordt de lading per trein naar La Hague in Normandië gebracht.

    • Peter van der Ploeg