‘Syrische ambassadeur stapt op uit protest tegen gewelddadigheden regering’

Caption: FILE - In this Sunday Aug 4 2008 file photo, Syrian president Bashar Assad, right, meets his new appointed Ambassador to France, Lamia Shakkour, in Damascus, Syria. Syrian state television on Tuesday June 7 2011 says the country's ambassador to France has not resigned, shortly after the France 24 network aired an audio statement purportedly from her saying she was quitting. In the statement on Syrian television, a woman's voice was broadcast denying the resignation and saying she will sue France 24. The French network earlier aired a statement it said was from the ambassador saying her resignation "takes effect immediately." It was not possible for The Associated Press to reconcile the two accounts. (AP Photo/SANA, File) De Syrische ambassadrice in Frankrijk, Lamia Chakkour, tijdens een ontmoeting met president Bashar al-Assad kort na haar benoeming, 4 augustus 2008. Foto: AP

De Syrische ambassadeur in Frankrijk heeft tijdens een uitzending van omroep France 24 bekendgemaakt haar functie neer te leggen. Dat doet zij uit protest tegen het harde optreden van de regering tegen Syrische burgers, meldt persbureau Reuters. Volgens AP ontkent Chakkour op de Syrische staatstelevisie die berichten en dreigt zij met een rechtszaak tegen France 24.

Ook tijdens een telefoongesprek met televisiestation Al-Arabiya ontkende Chakkour dat zij is opgestapt als ambassadeur. Door de tegenstrijdige berichtgeving is het nog onduidelijk of Chakkour daadwerkelijk ontslag heeft genomen. Als zij dit doet, is zij de eerste Syrische diplomaat die uit onvrede met de crisis in Syrië opstapt. En dat is interessant, zegt NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants, want misschien volgen er dan wel meer leden van het regime van president Bashar al-Assad:

“Je zag in Libië ook dat nadat de eerste diplomaat opstapte, als een gek andere hoge ambtenaren en ministers overliepen naar het kamp van de opstandelingen. Als het waar is dat Chakkour opstapt is dit erg interessant. Want in de twee maanden dat er hevige gevechten zijn in Syrië was er nog niemand die ontslag nam. Dit zou het begin kunnen zijn van meer mensen die uit het regime van Assad opstappen. Het is ook interessant dat Chakkour haar ontslag op de Syrische staatstelevisie zou ontkennen. Het kan zijn dat de staatstelevisie mooi weer probeert te spelen.”

Op France 24 zei Chakkour (video) dat zij “de eisen van het Syrische volk voor democratie en vrijheid erkent”. Ze vertelde dat zij per direct ontslag heeft genomen, omdat zij “niet langer achter de cyclus van geweld kan staan”. Volgens Chakkour is de huidige koers van de Syrische regering “niet de juiste” en ze roept president Assad op om samen met de oppositie een nieuwe regering te vormen. Chakkour is sinds 2008 de Syrische ambassadeur voor Frankrijk. De Syrische ambassade heeft tegenover Reuters bevestigd dat zij haar post heeft verlaten.

Frankrijk dringt bij de VN-Veiligheidsraad aan op het aannemen van een resolutie die Syrië veroordeelt voor het harde optreden van de regering tegen demonstranten. Sinds maart zouden volgens mensenrechtengroeperingen zeker 1200 mensen zijn omgekomen door het gewelddadige optreden van de regering van al-Assad tegen de antiregeringsbetogingen in het land.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis