Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Nieuwe Eerste Kamer geïnstalleerd - De Graaf (VVD) kandidaat-voorzitter

Voor aanvang van de installatie van de nieuwe Eerste Kamerleden, worden de PVV-fractieleden door een viertal fotobureaus gefotografeerd. Foto NRC / Roel Rozenburg
Voor aanvang van de installatie van de nieuwe Eerste Kamerleden, worden de PVV-fractieleden door een viertal fotobureaus gefotografeerd. Foto NRC / Roel Rozenburg Voor aanvang van de installatie van de nieuwe Eerste Kamerleden, worden de PVV-fractieleden door een viertal fotobureaus gefotografeerd. Foto NRC / Roel Rozenburg

De Eerste Kamer is vandaag voor het eerst in de nieuwe samenstelling bijeengekomen. De 75 senatoren legden een voor een hun eed of belofte af.

Tot de Eerste Kamer treden 39 nieuwe senatoren toe, 36 blijven op hun plek zitten. Van de nieuwelingen zaten er twee al eerder in de senaat. Jan Nagel, die namens 50 Plus een zetel inneemt, zat van 1977 tot en met 1983 in de Eerste Kamer namens de PvdA. SP’er Bob Ruers zat van 1998 en 2003 en van 2006 tot en met 2007 namens zijn partij in de senaat.

De PVV komt met tien zetels de senaat binnen. Fractievoorzitter Machiel de Graaf zei vanmiddag dat hij vooral ‘zoveel mogelijk voorstellen uit het gedoogakkoord door de Eerste Kamer wil loodsen’.

SGP-senator Gerrit Holdijk heeft een sleutelpositie in de Eerste Kamer. Omdat coalitiepartijen VVD, CDA en PVV slechts 37 van de 75 zetels in de Eerste Kamer hebben, lijken ze voor een meerderheid aangewezen op de steun van de enige SGP’er.

De Graaf voorgedragen als voorzitter


De VVD draagt Fred de Graaf voor als voorzitter van de Eerste Kamer. De burgemeester van Apeldoorn werd door de liberale fractie unaniem aangewezen als kandidaat-voorzitter, meldt een woordvoerder. Eerder stelde ook Heleen Dupuis zich kandidaat voor de functie. Op 28 juni stemt de senaat over wie tot 2015 de voorzittershamer krijgt.

Samenstelling Eerste Kamer


De VVD is met 16 zetels de grootste fractie, gevolgd door de PvdA (14), het CDA (11) en de PVV (10 zetels). De SP heeft 8 zetels. D66 bezet 5 zetels, evenals GroenLinks. De fractie van de ChristenUnie telt 2 zetels. De SGP, de lijst 50PLUS, de Partij voor de Dieren en de Onafhankelijke Senaatsfractie hebben elk één zetel.

PvdA-fractievoorzitter Marleen Barth en VVD-senator Frank de Grave gaan op de foto vlak voor de installatie. Foto NRC / Roel RozenburgPvdA-fractievoorzitter Marleen Barth en VVD-senator Frank de Grave gaan op de foto vlak voor de installatie. Foto NRC / Roel Rozenburg

SP-senator Eric Smaling aan de beurt voor de foto. Foto NRC / Roel RozenburgSP-senator Eric Smaling aan de beurt voor de foto. Foto NRC / Roel Rozenburg