Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Nieuwe beelden Elfstedentocht 1941 opgedoken

In de Verenigde Staten zijn recentelijk nog nooit eerder vertoonde amateurbeelden opgedoken van de Elfstedentocht in het oorlogsjaar 1941. Het Fries Film Archief digitaliseerde het beeldmateriaal en plaatste het op zijn website.

De beelden zijn gemaakt door de Friese amateurfilmer Piet Wagter. Hierop is onder andere Werner Friedrich Ross te zien, de plaatsvervanger van de rijkscommissaris van Nederland Arthur Seyss-Inquart.

Wagter emigreerde in de jaren vijftig via Canada naar de VS en overleed in 1995. Volgens het Fries Film Archief zijn de beelden van grote historische waarde vanwege het professionele gehalte van het verslag en de manier waarop de aankomst van winnaar Auke Adema te zien is.

De beelden van Wagter zijn overigens niet de enige die te vinden zijn van de Elfstedentocht in 1941. Zo is het Fries Film Archief in bezit van deze amateurbeelden van een wat slechtere kwaliteit en heeft het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een officieel verslag van de tocht, compleet met vertrouwde Polygoon-stem.

Naast de beelden van de Elfstedentocht, laat de verzameling 8-mm films ook beelden van het stadsleven in Sneek en het naoorlogse Friesland zien. Binnenkort komt dit andere materiaal ook online te staan bij het Fries Film Archief.