Mugabes krasse kiezers bestaan niet

De gemiddelde Zimbabweaan wordt door ziekte en economische tegenslag niet ouder dan 45 jaar. Maar bij de volgende verkiezingen verwacht het land liefst 41.100 kiezers die honderd jaar of ouder zijn. Daarmee heeft Zimbabwe naar schatting ten minste vier keer zoveel inwoners boven de honderd als Groot-Brittannië, dat een ruim zes keer zo grote bevolking heeft en een aanzienlijk betere levensverwachting.

Een uitgelekte versie van het nieuwste kiezersregister in Zimbabwe blijkt volgens het Instituut van Rassenrelaties, een Zuid-Afrikaanse denktank, bovendien zo’n 2,5 miljoen kiezers te veel te bevatten.

Behalve stokoude kiezers, van wie er 16.800 tegelijk op 1 januari 1901 zijn geboren, vond het instituut ook 230 geregistreerde fantoomkiezers die nog (lang) niet meerderjarig zijn. De spookstemmers kunnen volgens onderzoeker Richard Johnson „de uitslag van elke verkiezing bepalen”.

Het kiezersregister is in Zimbabwe niet openbaar en wordt bijgehouden door een uitgesproken aanhanger van ZANU-PF, de partij van president Mugabe die in Zimbabwe sinds 1980 aan de macht is.

Mugabe (87) wil voor het eind van het jaar nieuwe verkiezingen om een eind te maken aan de sinds 2009 regerende coalitie met de MDC van premier Morgan Tsvangirai. De regionale organisatie SADC vindt dat er eerst overeenstemming moet komen over een nieuwe grondwet.

Bij een referendum over die grondwet zal het nu ontdekte kiezersregister voor het eerst gebruikt worden.

    • Peter Vermaas