Met iCloud wordt Apple meer Google

Apples nieuwe dienst iCloud laat alle iPads, iPhones en computers automatisch met elkaar synchroniseren. Net als Google, Amazon en Microsoft kiest Apple voor het web als opslagplek. Maar dan wel zo gebruiksvriendelijk mogelijk: syncing without thinking. Het leven wordt er niet makkelijker op in een huis vol smartphones, tablet pc’s en computers. Elk apparaat moet

Apples nieuwe dienst iCloud laat alle iPads, iPhones en computers automatisch met elkaar synchroniseren. Net als Google, Amazon en Microsoft kiest Apple voor het web als opslagplek. Maar dan wel zo gebruiksvriendelijk mogelijk: syncing without thinking.

Het leven wordt er niet makkelijker op in een huis vol smartphones, tablet pc’s en computers. Elk apparaat moet toegang krijgen tot je muziek, foto’s, films, documenten, mail en digitale kalenders. Natuurlijk kun je je telefoon met een kabel aan de tv hangen om foto’s op een groot scherm te bekijken. Of muziekbestanden via usb naar elk apparaat kopiëren. Maar waarom moeilijk doen als het via internet kan?

Grote technologiebedrijven zijn bezig om diensten en data te verplaatsen naar het web. Vanuit ‘the cloud’, de wolk aan webservers, zijn bestanden overal beschikbaar. Na Google, Amazon en Microsoft was het wachten op de webstrategie van die andere grote speler: Apple. De maker van de iPhone en de iPad worstelt nu nog met de wankele webdienst MobileMe. MobileMe kost 79 euro per jaar, terwijl Gmail gratis is – met advertenties. Zelfs Microsoft heeft gratis kantoorsoftware Office (ook met advertenties) en Live mail. Apple loopt achter: de gelauwerde iPhone moet nog met een kabel aan de computer gesynchroniseerd worden. Daar kun je in het internettijdperk niet mee thuis komen, al was het maar omdat Google de Android-smartphones online aanstuurt.

Vanaf najaar 2011: iCloud

Na de zomer wordt allemaal anders, belooft Steve Jobs. Tijdens een uitputtende, twee uur durende presentatie maakte Apple gisteren de details bekend van iCloud. Het wordt een gratis online opslagplek die verwerkt zit in alle belangrijke applicaties in iOS 5, de aanstaande versie van het besturingssysteem van de iPhone, iPad en iPod Touch. In totaal zijn er nu 200 miljoen van zulke apparaten in omloop.

De pc is dus allang niet meer de spil in het netwerk van Apple-apparaten. Het web dient als centrale opslagplek: iCloud synchroniseert foto’s, documenten, muziekbestanden, applicaties, boeken, mail en kalenders en maakt een keer per dag een automatische backup. Foto’s die je met een iPhone maakt, verschijnen meteen op je iPad, Apple TV, pc of Mac. Hetzelfde geldt voor liedjes die je in de iTunes-winkel koopt of programma’s uit de App Store. Zelfs de updates voor de iPhone komen nu via het web binnen (ze zijn kleiner). De telefoon synchroniseren via usb is niet meer nodig. Die mededeling werd in de zaal met 5.200 Apple-ontwikkelaars met luid gejuich ontvangen.

Syncing without thinking

Google had altijd het patent op gelikte online diensten maar iCloud lijkt die eenvoud te evenaren. De gebruiker hoeft werkelijk niets te doen om zijn bestanden up to date te houden, belooft Steve Jobs. Het is ‘syncing without thinking’ – om goede slogans zitten ze bij Apple nooit verlegen. Gebruikers van iCloud krijgen 5 gigabyte opslagruimte. Foto’s en muziekbestanden tellen niet mee.

Apples overzicht van de concurrerende online muziekdienstenApples overzicht van de concurrerende online muziekdiensten

Het muziekaanbod van iCloud is een antwoord op net aangekondigde diensten van Google en Amazon. Die introduceerden digitale kluisjes (Google Music en Amazon Cloud Player) waar je als gebruiker aangekochte liedjes kunt bewaren en eigen liedjes uploaden. Amazon tastte diep in de buidel om klanten te trekken en bood het nieuwe album van Lady Gaga voor 1 dollar aan.

Ook Apple geeft een duur cadeautje weg: naar verluidt kregen platenmaatschappijen rond de 100 miljoen dollar vooruitbetaald om hun downloads uit de iTunes Store beschikbaar te maken voor maximaal tien apparaten. Apple wil zijn dominante positie als digitale muziekverkoper niet kwijtraken door te beperkte bewegingsvrijheid voor iTunes-klanten, die met elkaar al 15 miljard liedjes downloadden. Een nieuwe concurrent komt er trouwens wel aan: Facebook wil samenwerken met streaming muziekdienst Spotify.

Apple laat gebruikers ook hun eigen cd’s (of kopieën uit ‘andere bronnen’) toevoegen aan de iCloud. Waar je bij Amazon Cloud Player en Google Music handmatig muziekbestanden uploaden, scant ‘iTunes Match’ je liedjesverzameling, herkent de gekopieerde cd’s en geeft vervolgens toegang tot een goede digitale kopie binnen iCloud. Dat gaat sneller dan bestanden uploaden.

Mail zonder advertenties

iTunes Match kost 25 dollar per jaar, iCloud zelf is gratis en blijft advertentievrij - die mededeling was een niet mis te verstane sneer naar Gmail. De door synchronisatiefouten geplaagde MobileMe dienst - ooit gepresenteerd als vervanger van .Mac - verdwijnt. „Dat was niet ons hoogtepunt”, gaf Steve Jobs toe. „Maar iCloud werkt gewoon goed.”
Dat is een schrale troost voor de gebruikers van .Mac en MobileMe die blijkbaar te veel geld betaalden voor een dienst die niet voldeed. Vandaag kregen klanten een brief van Apple dat ze voortaan niet meer hoeven te betalen.

De nieuwe Apple datacentra zijn volgens Jobs klaar voor de datazondvloed, die na de zomer zal komen tijdens de release van iOS5. Google bouwde een groot datacenter in Groningen om internationale snelheid te garanderen en voor Europese gebruikers is te hopen dat de Apple-servers net zo snel zijn - huidige MobileMe-diensten als iDisk zijn niet echt ‘snappy’.
En de vraag is natuurlijk of de iCloud ook veilig genoeg is. 200 miljoen gebruikers, die in één keer al hun persoonlijke data online stallen, dat is vragen om een aanval van buitenaf. Maar in de twee uur durende presentatie viel het woord ‘security’ of ‘hacker’ geen één keer. Die termen passen (nog) niet in het vocabulaire van Apple.

De eerste iCloud-diensten op een rij

iTunes in de cloud: koop een liedje op je iPhone en hetzelfde nummer is ook af te spelen op andere Apple-apparaten. Deze dienst werkt nu al met iTunes 10.3, waarvan de testversie rond deze tijd beschikbaar zou moeten zijn.

iTunes Match: de geripte cd’s die je zelf op je computer hebt ingevoerd in iTunes worden gescand, vervolgens krijg je toegang tot de 256 kbit AAC-kopieën van de liedjes. “De kans is groot dat jouw muziek terug te vinden is in de 18 miljoen titels van iTunes”, aldus Jobs. iTunes Match werkt, net als de iCloud-apps hieronder, vanaf komende najaar.

Photostream: maak een foto met je telefoon en de afbeelding is meteen te bekijken op andere Apple-apparaten. Photostream bewaart de laatste duizend foto’s op iPad en iPhone, op Macs en pc’s worden alle bestanden bewaard.

Apps: Programma’s die je downloadt uit de App Store zijn meteen beschikbaar op iPhone en iPad. Als je overstapt op een nieuw toestel worden eerder gekochte apps automatisch toegevoegd vanuit iCloud.

iBooks: boektitels zijn meteen beschikbaar over alle apparaten. De laatst gelezen bladzijde kun je ‘bookmarken’ zodat je op een ander apparaat verder kunt lezen waar je gebleven was.

Documents: de iWork-applicatie bewaart bestanden op de webserver zodat je ze op elk ander Apple-apparaat kunt bewerken.

Backup: een keer per dag maakt iCloud automatisch een reservekopie op het web, via wifi.

Mail, kalender en adresboek: dat zijn de oude MobileMe-applicaties die vanaf nu via automatisch via iCloud gesynchroniseerd worden.

iOS5 en OS X 10.7 Lion

Apple gaf ook een preview van de nieuwe besturingssystemen: iOS5, dat in de herfst uitkomt, en OS X 10.7 Lion (juli). De verassingen van iOS5 waren het grootst. Zo komt Apple met iMessage, een alternatief voor WhatsApp en Ping.

Nog meer: betere notificaties op het beginscherm, rechtstreeks toegang tot de camera en - luid gejuich in de zaal - de mogelijkheid om een foto te nemen met de volumeknop in plaats van een vinger op het scherm. Foto’s bewerken (inclusief croppen) is ook mogelijk

Geïnspireerd op Android en een paar goede jailbreak-apps: een nieuw mededelingenscherm dat verschijnt als je met je vinger van de bovenste rand naar beneden veegt.

Apple voegt Twitter toe aan alle apps, als je bij de instellingen je Twitteraccount opgeeft. Zo kun je foto’s, webpagina’s of je eigen bedenksels meteen de wereld in sturen.

Newsstand is een soort iBooks voor digitale tijdschriften.

Webbrowser Safari krijgt een op Instapaper geënte lees-modus, met de mogelijkheid om sites op te slaan voor later gebruik. Verder: tabbed browsing, nieuwe gebaren voor de iPad, een to-do list en nog zo’n 200 nieuwigheden.

Van Lion had Apple al een preview laten zien. Er zitten allerlei overeenkomsten in met de aanraakbesturing van iOS, inclusief een overzichtelijke manier om je applicaties te rangschikken. Lion bewaart geopende bestanden automatisch en stelt je in staat om terug te bladeren in vorige versies. Ook handig: Mission Control om met een enkele beweging je overstroomde desktop te veranderen in een handig overzicht van geopende vensters en applicaties. Maar het grootste nieuws van Lion is dat Apple de losse aankoopprijs radicaal laat zakken van 129 dollar naar 30 dollar.