Martin Jol voor twee jaar naar Engelse Fulham

Martin Jol is de komende twee seizoenen voetbaltrainer van Fulham. De voormalige coach van Ajax, die een optie heeft voor een derde jaar dienstverband, werd vandaag gepresenteerd bij de Londense club uit de Premier League.

Jol wordt bij Fulham de opvolger van Mark Hughes. Deze Welshman stapte vorige week zelf op, nadat hij slechts een seizoen manager was geweest. Onder zijn leiding eindigde de Londense club afgelopen seizoen als achtste. Dankzij het winnen van de ‘Fairplay Cup’ plaatste Fulham zich toch voor de Europa League.

Jol zat sinds zijn vertrek bij Ajax, vlak voor de winterstop, een half jaar zonder werk. Bij de Amsterdamse club kon hij de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken. Na zijn vroegtijdige vertrek wist zijn opvolger Frank de Boer het aanvankelijk zwalkende Ajax dit voorjaar alsnog aan de landstitel te helpen.

De 55-jarige Jol was eerder proftrainer van Roda JC, RKC Waalwijk, Tottenham Hotspur en Hamburger Spiel Verein. Op de website van Fulham laat de geboren Scheveninger weten blij te zijn met zijn nieuwe baan. „Het is een prachtige, traditionele club met een goede, solide basis en geweldige supporters”, aldus Jol. „Ik bedank de voorzitter voor het gestelde vertrouwen.”

De voormalige middenvelder van onder meer FC Den Haag, FC Twente en Bayern München heeft als speler én als trainer ook goede ervaringen opgedaan in Engeland. Jol voetbalde begin jaren tachtig in totaal drie seizoenen voor de middenmoters West Bromwich Albion and Coventry City.

Tussen 2004 en 2007 was Jol als trainer succesvol met Tottenham Hotspur. Bij de Londense subtopper was hij korte tijd assistent van de Franse hoofdcoach Jacques Santini en na diens vertrek werd hij hoofdtrainer. Ook bij de Spurs diende Jol zijn contract niet uit.