Loop lekker blootsvoets

Op straat zijn schoenen nodig, maar waarom zou je ze binnenshuis dragen?

Schop de ketenen van de welvaart van je af en loop op kantoor op blote voeten.

Het is eigenlijk heel simpel. Vermijd de koffievlekken in het tapijt en vermijd de wc’s en de koude tegels van de kantine. Je collega’s zullen eerst verbaasd kijken naar je blote voeten. Dan zullen ze er grapjes over maken. Vragen of je er geen vieze voeten van krijgt. Een enkeling zal je opbiechten dat ie dat ook wel lekker zou vinden. Voor je het weet ben je niet de enige die op blote voeten door de kantoortuinen van je werk loopt.

Waarom zou je op kantoor eigenlijk niet meteen je schoenen uittrekken als je binnenkomt? Overal ligt comfortabel tapijt. Dat schoenen een noodzakelijk kwaad zijn om je door straten vol hondenpoep en vuiligheid te geleiden, het zij zo. Er zijn wat mensen die zelfs buiten op straat zonder schoenen te lopen. Mensen van de blotevoetenbeweging: Barefooters. Vooral hardlopers, sinds uit onderzoek blijkt dat op blote voeten hardlopen makkelijker en efficiënter is dan met welke sportschoenen ook.

Binnenshuis zijn schoenen een onnatuurlijk obstakel. Nogal wat mensen herkennen de aandrang om de schoenen uit te trekken. In de zomer kun je onder menig bureau blote voeten aantreffen. Omdat je in dat seizoen pumps of instappers draagt die makkelijk uit te schoppen zijn. En ach, het is lekker warm, niemand ziet het. De tenen worden alleen angstvallig weer ingesnoerd zodra meneer kantoorklerk zijn gang naar de koffieautomaat aanvangt. Wat zullen de collega’s wel niet denken. Blote voeten worden met geitenwollensokkenhippiegedrag geassocieerd, niet met professionaliteit. Maar als het goed is hoef je je natuurlijk niet meer te bewijzen tegenover collega’s.

Er zijn uitzonderingen. Een afspraak met een klant is een ander verhaal, voor het groter belang van het bedrijf kun je best weer even de nette schoenen aan. En een belangrijk vragen-om-een-hoger-salaris-gesprek met de grote baas kun je beter met een zo compleet mogelijk outfit doen. Omdat het anders afleidt.

Maar is het niet gewoon vies om andermans blote voeten te moeten zien? Ja, als ze een hele dag ingesnoerd zonder lucht in warme schoenen hebben gezeten misschien. Reden te meer om gelijk bij binnenkomst op de werkvloer de ketenen van de welvaart van je af te schoppen. En met een paar schone sokken zonder gaatjes hoeft geen collega ooit te weten hoe je blote voeten er uit zien. Waarom we dat liever niet willen, onze blote voeten showen lijkt mij eigenaardig genoeg voor een serieuze studie naar de psyche van de mens in deze. Er zijn vrouwen en mannen die hun tenen het daglicht niet gunnen. Uit schaamte. Terwijl in sommige culturen de (vrouwelijke) voet als sexy wordt beschouwd. Mijn moeder vertelde dat vrouwen in Marokko vroeger als huwelijkspartner werden uitgekozen mede op basis van de lengte van hun haar en de schoonheid van hun voeten.

Natuurlijk, mijn hele betoog kan makkelijk worden afgedaan met de dooddoener dat het in andere culturen nu eenmaal normaal is om op je blote voeten te lopen: jij exotisch meisje mag het wel. Ik weet niet wat in het gemiddelde Nederlandse huishouden gangbaar is. Maar het heeft niets met welke cultuur dan ook te maken. Bij de gedachte alleen al dat je zelfs thuis ‘geketend’ rondloopt, breekt het zweet me uit.

Als we met zijn allen afspreken dat het normaal is om ons werk te doen op blote voeten, net als onze voorvaderen lang geleden, hebben we misschien niet eens een casual friday meer nodig.

Hanina Ajarai is redacteur van nrc.next.

    • Hanina Ajarai