Linkse Humala wordt nieuwe president Peru

Na de overwinning van de sociaal geëngageerde Humala kelderden de aandelen op de beurs van Lima.

Beleggers zijn bang dat Ollanta Humala, die de armen wil laten delen in de welvaart, de economie zal ruïneren, hoewel hij na nipt verloren verkiezingen in 2006 zijn meest radicale voorstellen al liet varen. Nadat de beursindex met 12,5 procent was gedaald werd de handel tijdelijk stilgelegd. Gisteren werd duidelijk dat Humala de presidentsverkiezingen van zondag met een minieme marge heeft gewonnen van de rechtse kandidaat Keiko Fujimori, dochter van voormalig president Alberto Fujimori (1990-2000) die een celstraf van 25 jaar uitzit voor mensenrechtenschendingen. Humala kreeg 51 procent van de stemmen, Fujimori 49 procent, aldus voorlopige uitslagen.

Peru krijgt met voormalig legerofficier Humala (48) een president met een omstreden geschiedenis. Samen met zijn broer Antauro gaf Humala in 2000 leiding aan een mislukte revolte tegen Alberto Fujimori, uit onvrede over diens autoritaire regering. Humala kreeg clementie na het aftreden van Fujimori. Zijn broer zit gevangen voor betrokkenheid bij een tweede mislukte opstand, tegen de democratisch gekozen president Alejandro Toledo in 2005. Daarbij vielen meerdere doden. Ollanta Humala op zijn beurt wordt ervan beschuldigd als militair burgers te hebben gemarteld in de strijd tegen de maoïstische guerrillabeweging Lichtend Pad, begin jaren negentig.

Tijdens de middernachtelijke toespraak waarin Humala het Peruaanse presidentschap claimde, beloofde hij te zorgen voor een betere verdeling van de rijkdom. „Ik spreek opnieuw mijn belofte uit voor economische groei met sociale gelijkheid.”

De keuze voor Humala lijkt ook ingegeven door angst voor het alternatief. Keiko Fujimori heeft in het verleden gezegd dat ze als president zou overwegen amnestie te verlenen aan haar vader, die werd veroordeeld voor het aansturen van een doodseskader tijdens de interne strijd tegen het Lichtend Pad. (NRC, Reuters)