Kortkolom sport

Geen WK-kwalificatie handbal uit geldgebrek

Rotterdam. De Nederlandse mannenploeg is door handbalverbond NHV wegens geldgebrek niet ingeschreven voor de kwalificatiereeks voor het WK van 2013. Dat heeft het NHV de nationale selectie gisteren onverwacht meegedeeld. Bondscoach Harry Weerman zei vanochtend tegen de NOS „geen enkel begrip” voor de maatregel te hebben. Wel is de bond nog in gesprek met een externe financier die het benodigde bedrag, zo’n 100.000 euro, mogelijk wil betalen. Het NHV heeft van de internationale handbalfederatie IHF tot komende vrijdag de tijd gekregen de financiering rond te krijgen. Het NHV heeft al enige tijd financiële problemen en besloten de voorkeur te geven aan de vrouwenploeg en de jeugdteams. Voorzitter Paul Hoes zegt dat „het NHV niet anders kon dan deze beslissing nemen”. (NRC)

Blatter wil ook tenor Domingo in commissie

Zürich. Placido Domingo is de derde naam die FIFA-voorzitter Sepp Blatter in zijn commissie van wijze mannen wil. Blatter heeft de Spaanse tenor al gevraagd. Dat zei hij in een interview met CNN dat gisteravond wordt uitgezonden. Eerder had Blatter al gezegd dat hij de Amerikaanse oud-minister Henry Kissinger en Johan Cruijff op het oog had voor die commissie. De 70-jarige Domingo heeft weinig ervaring met voetbal. Hij zong met de tenoren Luciano Pavarotti en José Carreras in 1990 voor de finale van het WK voetbal in Italië. Blatter verdedigt in hetzelfde CNN-interview zijn keuze de 88-jarige Henry Kissinger te vragen. „Mensen zeggen dat hij een oude man is, maar hij is een wijze man.” Dat de nieuwe commissie onder voorzitterschap van iemand van FIFA komt te staan, vindt Blatter evenmin vreemd. „De voetbalfamilie heeft me gevraagd de problemen binnen de FIFA op te lossen en niet buiten de FIFA.”

Blatter werd vorige week voor vier jaar herkozen ondanks onrust binnen de FIFA te midden van hardnekkige geruchten over corruptie.

Serena Williams maakt rentree in Eastbourne

Eastbourne. Serena Williams keert volgende week weer terug op de tennisbaan. De Amerikaanse heeft haar deelname aan het grastoernooi in het Engelse Eastbourne bevestigd. Serena Williams heeft bijna een jaar geen wedstrijd gespeeld. Na haar zege op Wimbledon vorig jaar kreeg ze eerst een voetblessure en werd daarna getroffen door een longembolie. Williams liet in een door haar management uitgegeven verklaring weten „erg opgetogen” te zijn dat ze weer kan spelen. Het afgelopen jaar was „extreem zwaar” geweest. Eastbourne is een van de traditionele voorbereidingstoernooien voor Wimbledon. Het toernooi aan de Kanaalkust eindigt een dag voordat het Londense grandslamtoernooi begint. (Novum)

Zege Boston Bruins in ijshockeyfinale NHL

Boston. De Amerikaanse ijshockeyploeg Boston Bruins doet weer helemaal mee in de NHL-finale. Na twee kleine nederlagen in Canada versloegen de Bruins vannacht de Vancouver Canucks in eigen stadion met 8-1. Door de ruime zege is de stand in de best-of-seven nu 2-1 in het voordeel van de Canucks. Het vierde duel in de strijd om de Stanley Cup wordt morgenavond ook in Boston gespeeld. (AP)

Boom al uit leiderstrui, ritzege Van den Broeck

Saint-Jean. Jurgen Van den Broeck heeft gisteren de eerste etappe in de Dauphiné Libéré gewonnen. Lars Boom verspeelde de leiderstrui aan de Kazak Alexandre Vinokourov die in de slotklim als vierde eindigde. De Nederlander kon het tempo in het slot niet volgen. (Novum)